Bosna i Hercegovina najsiromašnija država u Europi

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je posljednje istraživanje Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri blagostanje domaćinstva.

Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći. Istraživanje se odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, što ovu Bosnu i Hercegovinu čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 29 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod evropskog prosjeka, piše Dnevni avaz.

Poslije Albanije slijedi Srbija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka, a Makedoniji 36 posto. Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska kojoj BDP iznosi 59.

Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije. Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luxembourgu, čija je razina dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka.

Poslije Luxembourga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 179 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 161 posto europskog prosjeka.

(Avaz.ba)

2 komentara

 • Kada grijehu političkih struktura moći dodamo grijehe religijskih struktura moći, ili kada oni nastupaju u simbiozi i klauzuri kao kohezivna snaga svjetovne moći, kroz kadroviranje poslušnih i zapošljavanje podobnih, što omogućava upravljanje politikom i upravljanje ekonomijom, onda dobivamo prljavu hidrogensku bombu koja implodira u laboratoriju magičara moći, tj u vlastitom prenapučenom dvorištu. Dali smo zaostaloj djeci da se igraju skrivača u mračnom podrumu prepunom pirotehnike, a jedino pomagalo su im žigice u rukama i dobivamo veličanstveni vatromet koji traje već punih 20-ak godina. Isti oni koji su poslali djecu u podrum sa žigicama, kako im ne bi bili na smetnji i na putu, niti vide niti hoće da vide vlastite propuste, već krivce uvijek traže u dvorištu drugih, kako bi oštricu bijesa oštećenih okrenuli u suprotnom smjeru od sebe i nastavili sa manipulacijama nad „ludim narodom“. Uvijek ista dogovorena taktika međusobnog namjernog podmetanja sa istim ciljevima nastavka vladanja nad neukim pukom, koji bi inače bio osuđen na suživot jednih s drugima. Ali ako bi narod živio u miru i slozi i u dobrosusjedskim odnosima, onda ne bi bila ni potreba za ovim i ovakvim političarima koji bi izgubili svoju svrhu postojanja, a što oni ne mogu i nikako, ni po koju cijenu neće dozvoliti.

 • u Š BRIJEGU U SUDU U GRUNTOVNICI fiktivno uknjižavaju u 1986 god to rade sada

  zato smo najsiromašniji i sud bogatima prepisuje našu djedovinu umjesto da i pohapsi

  zbog svega što su napravili za vrijeme rata 1300 fiktivnih uknjižavanja su napravili i niko im neće

  ništa ŽELJO ŠUŠAK ŽELJO PAVKOVIĆ ELIZABETA VUKOJA BLAGO KOPILAŠ brankicu namjerno

  pišem malim slovima jer je ona pijun koji za ove lopove mora u zatvor(već je bila)SVE NA NAGOVOR presjednika tvrtke A T A C O da on gege dobije još koji tuđi kvadrat

  poslije je ostala u mlinu koji nema milosti ona je mislila učinit dotičnom J O Z I M U S I
  ali oni žele još i tako 1300 puta pa po sirotinji

Komentiraj: