Bosanci i Hercegovci su najsretniji narod u regiji

Kostarika je najsretnija država na svijetu, otkrilo je istraživanje New Economics Foundationa. Istraživači su 151 državu rangirali po kvaliteti života, životnom vijeku i brizi za okoliš. Čak 85 posto Kostarikanaca izjavilo je da su sretni kako žive. Hrvatska je po globalnom indeksu sreće tek na 82. mjestu, s dvostruko manje sretnih ljudi nego u Kostarici, s time da je Hrvatska najmanje bodova dobila zbog slabe brige o okolišu, prenosi Večernji list. BiH je u nešto ‘boljoj poziciji’, na 74. mjestu.

Briga za okoliš upravo je glavni adut Kostarike. Glavni razlog ekonomskog uzleta Kostarike, koja je donedavno bila poznata samo po proizvodnji banana i kave, jest okretanje zelenoj ekonomiji (održivom razvoju) i industriji.

Kostarika je i prva zemlja u svijetu koja je uvela porez na zagađivače okoliša. Porez na “proizvođače” ugljičnog dioksida uveli su 1997. i smanjili ispuštanje CO2 na minimum.

U Kostarici je 30 posto zemlje zaštićena zelena površina, a više od 90 posto energije dobivaju iz obnovljivih izvora. Kostarika je u zadnjih 10-ak godina provela industrijalizaciju. Vlast je shvatila da ne mogu živjeti samo od sunca i mora, nego su se okrenuli proizvodnji, ponajprije visokoj tehnologiji i farmaciji.

Tako je 2002. američki div Intel upravo Kostariku izabrao kao prvu stranu zemlju u kojoj će proizvoditi čipove. Intel je u pogon uložio stotine milijuna eura, a sada godišnje izvozi čipove vrijedne četiri milijarde dolara.

Kostarika je jedna od rijetkih država koja ni centa ne izdvaja za vojsku. Naime, vojsku su ukinuli 1949. nakon građanskog rata. Od tada više novca ulažu u obrazovanje i socijalu, koja se gotovo približila skandinavskom idealu.

– Kostariku smo izabrali zbog kvalitetne, visokoobrazovane radne snage, sposobnih i vrijednih zaposlenika koji govore jezike te političke stabilnosti i vladavine reda i zakona – objasnili su u Intelu.

Tako je “banana republika” gotovo preko noći postala “silicijska dolina Srednje Amerike”.

Bosna i Hercegovina se na ovom spisku nalazi na 74. mjestu, dok su zemlje regiona na nižim mjestima, Srbija na 79., Hrvatska na 82., a Slovenija na 87. Ipak, najgoru poziciju među zemljama bivše Jugoslavije uvjerljivo drži Makedonija koja se našla na čak 140. mjestu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.