Borba za prevlast u HNŽ-u: SDP ne želi u vlast, ali se bori s HDZ-om za srpsku poziciju

Prošlo je pola godine od općih izbora prije nego što su HDZ BiH i SDA obznanili tko će biti mandatar Vlade, a tko predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Imenovanja koja bi trebala biti potvrđena u sljedećih desetak dana ipak ne znače skori kraj priče oko formiranja vlasti u toj županiji – stranački partneri tek trebaju podijeliti resore u Vladi, a na neodobravanje u javnosti već su naišli, objavila je FTV.

Kad sazove sljedeću sjednicu, Šerif Špago dobit će još jedan mandat predsjedavajućeg Skupštine, a aktualnom premijeru Nevenku Hercegu bit će dato odobrenje za sastav nove Vlade – rezultat je to dva stranačka susreta HDZ-a BiH i SDA, dugogodišnjih partnera u vlasti HNŽ-a.

Resore u Vladi će, kažu, dijeliti kad definiraju platformu zajedničkog djelovanja. Prema saznanjima FTV-a, već je sporno koliko će koja stranka ministarstava dobiti, s obzirom na broj osvojenih mandata u Skupštini. Naspram HDZ-ovih 13, SDA sa osam zastupnika želi zadržati šest fotelja u Vladi.

Osim među njima samima, nezadovoljstvo se javlja i među onima koji u kantonu zastupaju interese Srba. Koordinacija Srba Mostara smatra da se svojim radom nametnula kao legitimni predstavnik srpskog naroda, te da im HDZ BiH i SDA trebaju dati onu jednu, uvjetno rečeno, srpsku ministarsku poziciju, umjesto da kao dosad, kako kažu, imenuju Srbina iz svojih stranaka koji nema kontakt s udruženjima koja ovdje djeluju.

Tko će predstavljati Srbe?

Zora Dujmović iz HDZ-a BiH ili Vesna Saradžić iz SDP-a. Iza sebe već imaju jedan mandat u kojem je stolica dopredsjedavajuće zbog nemogućnosti dogovora ostala prazna, a od koje ni ovaj put ne želi odustati nijedna od stranaka iz kojih dolaze. U HDZ-u BiH smatraju da SDP na nju nema pravo jer je odbio biti dio vladajuće većine.

Oni sami sebe isključuju iz te priče i sasvim je normalno i legitimno pravo da mi izaberemo potpuno rukovodstvo Skupštine od stranaka koje će učestvovati u vlasti, smatra Ljubo Bešlić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a.

Ovo mjesto je važno i SDP-u.

Nama je to mjesto jako interesantno kako bismo mogli utjecati na pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa i kako bismo mogli utjecati na implementaciju odluke Ustavnog suda vezano za konstitutivnost srpskog naroda, ističe Zoran Mikulić, predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ-a.

FTV navodi kako u HNŽ-u pri izboru rukovodstva nema izvlačenja iz šešira kod izjednačenog broja glasova – mjesto, jednostavno, ostaje neupražnjeno. U SDP-u kažu da ih ne bi iznenadilo da stranke odluče mijenjati Poslovnik da bi natpolovičnom većinom došle do pozicije. To bi, objašnjavaju, značilo da HDZ BiH, s dva potpredsjedavajuća, ima presudan utjecaj na pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ovdje ne postoji SDP, SDA ili DF, postoje bosnjaci- muslimani koji zele pod svaku cijenu uzeti hrvatima i preoteti sve sto mogu. U tome su bosnjacke partije i svi politicari 100 posto slozni… Sve drugo je zabluda i laz. Hrvati su im glavni problem i neprijetelju BiH. A posebice u Federaciji…

  • Isti je ovo slučaj kao i sa partijom SDP u RH. Tamo većinu članstva čine Srbi, a u BiH muslimani/islamisti i zajednički im je neprijatelj Hrvati. U RH Srbi imaju zagarantirana tri mjesta u Saboru RH i za ovu listi nitko od Srba ne glasuje. Zašto bi i glasovali kada je dovoljno tri glaza za tri zastupnika, pa sve svoje snage bacaju na liste SDP i preferencijalnim glasovima biraju ostele Srbe, pa tako imamo i preko 30(trideset) zastupnika Srba u Saboru RH. Obaj tko to ne vidi ili je slijep ili manit ili je Srbin. Isti aršini se primjenjuju i kod popunjavanja zastupnika Srba/Hrvata/ostalih kroz liste SDP kojom strankom vladaju muslimani islamisti. Nema razlike i tko to ne vidi ili je slijep ili je lud ili je musliman.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.