Boravak na snijegu: 6 obaveznih pravila za zaštitu tijela

Bez obzira na to hoćete li na snježnim padinama provesti samo jedan ili nekoliko dana ‘u komadu’ na skijanju, važno je da u tim trenucima ne zaboravite na svoje tijelo.

Točnije, na zaštitu njegovih dijelova koji dobro ne podnose ‘agresivne’ zimske uvjete na skijalištima i sanjkalištima. Kombinacija sunca, niskih temperatura i ledenog vjetra može nam nanijeti popriličnu štetu, piše Zadovoljna.hr.

1. Lice i dijelovi kože izloženi suncu
Jeste li znali da snijeg može reflektirati do 85% sunčevih UV zraka. Zbog toga skijaši na blistavim snježnim padinama i velikim nadmorskim visinama lako mogu zadobiti opekotine od sunca.

Možda briga o opeklinama usred siječnja zvuči čudno, ali upravo one dobivene tijekom skijanja ili boardanja mogu biti puno bolnije i intenzivnije od opeklina dobivenih tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Zbog toga obavezno dijelove kože izložene suncu (lice, vrat, uši etc.) mažite kremom za sunčanje tj. kremom sa zaštitnim faktorom. Ako se puno znojite tijekom skijanja ili boardanja – nanosite kremu svaka 2 sata.

2. Usne
Ispucanost nije jedini problem koji možete iskusiti nakon dana provedenom na snijegu. Usne su također sklone oštećenju uzrokovanom suncem, naš poput vaše kože. Zato ih zaštitite balzamom sa zaštitnim faktorom. Izbjegavajte sjajila ili ‘gloss’ ruževe na skijalištima jer oni privlače UV svjetlost.

3. Ruke
Zbog niskih temperatura i hladnog vjetra ruke mogu postati bolno suhe i hrapave. Zbog toga u pripremi morate imati hidratantnu kremu ili losion za ruke koji će ih ‘nahraniti’ i radije birajte nemasne proizvode koji se brzo upijaju.

4. Oči
Na njih posebno treba obratiti pažnju kako ne bi došlo do tzv. ‘snježnog sljepila’. Uzrok za ovo bolno stanje je preduga izloženost sunčevim zrakama koje se reflektiraju sa snježnih površina.

One mogu oštetiti rožnicu, a zbog toga onda dolazi do pojave mutnog vida i bola u očima, a oporavak može potrajati i duže od 48 sati. Zato tijekom boravka na snijegu oči zaklonite od zraka sunčanim naočalama ili skijaškim maskama sa 100 posti UVA i UVB zaštitom i ne skidajte ih dok ste na otvorenom.

5. Mišići
Nakon dana provedenog na snijegu mnogi će osjetiti bolove u mišićima. Zato si priuštite toplu terapeutsku kupku koja će opustiti mišiće čitavog tijela, a umornim nogama priuštite masažu losionom ili kremom.

6. Kosa
Oštećenjima koja nastaju zbog boravka na niskim temperaturama i hladnom zraku teško će se oduprijeti i najzdravija kosa. Vlasi u takvim ‘agresivnim’ uvjetima postaju izrazito suhe i lako lomljive stoga brizi o kosi također treba posvetiti malo više pažnje. Uz prikladan šampon za njegu suhe kose, koristite i masku za hidrataciju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.