Boras na suđenju u Splitu: Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO

Zdravka Borasa tereti se da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar.

Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je. Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO. Kaznenu prijavu protiv mene podnio je administrator jednog portala iz Hercegovine i već se tri godine protiv mene i moje obitelji vodi neviđena hajka iza koje stoji paraobavještajni sustav koji me želi diskreditirati jer obnašam visoke dužnosti, kazao je u svojoj obrani na splitskom Općinskom sudu Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, kojem se sudi po optužnici ODO-a Split za prijevaru, piše Slobodna Dalmacija.

ODO smatra da svjesno HZMO-u nije prijavio svoje zaposlenje u Federaciji, i to u “cilju da nezakonito prima invalidsku mirovinu”, te je državu oštetio za 95 tisuća i 491 kunu.

Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga trebam li izvijestiti HZMO. Rečeno mi je da je dovoljno da izvijestim Mirovinsko u Hercegovini i to sam i napravio. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja RH. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Ovdje se ne radi samo o meni, već o velikom broju ljudi, a nitko ne postavlja pitanje je li rješenje Ministarstva branitelja bilo zakonito. Pa i Upravni sud u Splitu je utvrdio da nemam nikakvih dugovanja prema HZMO-u.

Uistinu sam tužan kao branitelj, tužan jer netko donese rješenje da niste sudjelovali u obrani države i ispada da sam ja sam sebi dodijelio čin i odlikovanja, a ne prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Meni je savjest čista, ne osjećam se odgovornim ni krivim i poštovat ću svaku odluku koju donesete – kazao je Boras sucu Anti Unkoviću.

Zamjenica ODO-a Silvana Kardum je, pak, u svojoj završnoj riječi istaknula da je HZMO proveo postupak i da je liječničko povjerenstvo vršilo procjenu Borasove sposobnosti za djelatnu vojnu službu, odnosno radne sposobnosti, i da su 9. studenoga 1998. godine donijeli rješenje kojim mu se priznaje invalidska mirovina.

U tom je rješenju navedeno da je u roku od 15 dana dužan prijaviti HZMO-u svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na njegovo pravo, a jedna od tih okolnosti je i stupanje u radni odnos. On je zasnovao radni odnos, a to nije prijavio, očito vjerujući da za to u Hrvatskoj nitko neće saznati. Okrivljeni je i prije ovog inkriminiranog razdoblja nezakonito primao mirovinu jer je bio zaposlen u Federaciji BiH, ali je, nažalost, za to razdoblje nastupila zastara prije podnošenja kaznene prijave, kazala je Kardum.

Odvjetnik Karlo Novosel, koji, uz splitskog kolegu Hrvoja Krištu, brani Borasa, istaknuo je da njihov branjenik nije mogao dovesti u zabludu HZMO jer su oni znali za ukidanje njegova statusa budući da je Ministarstvo rješenje dostavilo HZMO-u. Pozvali su se i na svjedočenje Ivana Domjanovića, bivšeg šefa splitske ispostave HZMO-a, koji je svjedočio da su od središnjice i nakon rješenja Ministarstva branitelja dobili naputak da se isplate mirovina nastave.

Presuda se očekuje sljedećeg tjedna.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Ovako izgledaju ratni vojni invalidi? Sram te bilo drvosječa, da nisi u kuma Mije Jelića drva cjepao nikad ne bi dobio te vojne statuse. A sad si i Miji okrenuo leđa, sve sto si u životu stekao, stekao si kriminalom i prevarama

  12
 • Volu jedan ako si se borio za nju misliš i da je možeš natezati čitav život.Ti bi bar trebao da je čuvaš od takvih kao što si ti.I ja sam se borio za nju pa nisam tražio ni mirovinu nego radim i pošteno zarađujem svoju plaću i nigdje ne govorim o tome.Obično oni koji to potenciraju nisu ni vidjeli linije i rata nego su kupili i ratni staž i diplome pa danas obnašaju tako časne dužnosti ali “nečasno”.

  10
  2
 • Volu jedan ako si je branio zar bi trebao i da je “natežeš” čitav život.Da si je istinski branio čuvao bih je od lopovluka takvog kojeg si ti učinio.I ja sam je branio pa niti sam tražio mirovinu niti je dobio,nego radim i pošteno živim od svog rada i plaće.Nigdje nisam ni rekao javno i hvalio se da sam je branio.Obično oni koji se busaju u prsa,ti nisu ni vidjeli linije ni omirisali baruta,nego su kupili ratni staž i diplomu i sada obnašaju odgovorne dužnosti ito “nečasno” kao i ti.Nego poklopi se ušima i podnesi ostavku.Jer ovo za što te terete je “sitniš” koje ti grijehe imaš u Hercegovini dok si bio na tom mjestu.

  8
  2
 • Znamo svi kako ste vi svi sami sebi odličja dijelili ( sve sami trolisti ) Ito zna se po kojem ključu. Sakrij se u rupu, lopove jedan

  6
  1
 • Zavrsio kao fakultet pa da otiso dva puta u Zagreb na dif prvi put odnio index,drugi put ponio prsut i doso po ocjene.Zoharu lopovski.

  6
  1
 • Poslije drugog svjetskog rata svaka je općina imala po jednog heroja.A iza ovog rata ima ih na 100-tine.I svi smatraju da su stvorili državu i da mogu raditi što kog hoće.Nećeš ih se riješiti za 100 godina.Dosta nam više ovih “ublevaša” poput,Borasa,Ćosića,Čovića,Kožula i drugih.Treba se narod osvjestiti i birati mlađi pošteniji svijet.A ova seljačina ,vidi se po odgovorima sudiji,sve svaljuje na paraobavještajni sustav koji maltretira njega i njegovu obitelj.U narodu se to jednostavno zove”lopov” i “lopina”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.