Bolnice bez osnovnih lijekova: Zdravstveni sustav u HNŽ-u se nalazi pred kolapsom

Svjesni smo ozbiljne i složne situacija kada su u pitanju financije mostarskih bolnica, radimo na tome da preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije i menadžmenta bolnica osiguramo da situacija u bolnicama bude takva da se nikada ne dovede u pitanje nužna skrb prema pacijentima, a poteškoće ćemo rješavati iznalaženjem modela“, kazao je za Dnevni list Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a nakon održanog sastanka u spomenutoj ustanovi na ovu temu.

Stanje u KB-u Mostar je iznimno zabrinjavajuće, manjka osnovnih lijekova, anestezije, medicinskog materijala poput sterilne gaze i rukavica, pa čak i higijenskih potrepština, i tako već danima, a što je još gore, rješenje problema se ne nazire te je panika u spomenutoj ustanovi opravdana.

Pavlović tvrdi kako se već niz tjedana resorni ministar zdravstva Mladen Bošković sastaje s ravnateljem ZZO-a HNŽ-a Radom Bošnjakom i menadžmentom mostarskih bolnica kako bi se iznašli načini kako da se bolnice dovedu na razinu da mogu funkcionirati u svojoj osnovnoj djelatnosti i da ne dođe do manjka sredstava i za hitne slučajeve.

Može biti manjka sredstava svugdje, ali tamo gdje se treba boriti za ljudske živote ne smije i takav je stav resornog ministara i svih oni koji se skrbe o bolnicama. Nepobitna je činjenica da problema oko financiranja ima iz brojnih razloga. Neke bolničke usluge se ne naplaćuju jer se ne zna kome fakturirati, suosnivači imaju problema u smislu izvršavanja svojih obveza“, tvrdi Pavlović.

Dalibor Ravić, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, ističe kako je činjenica da se većina zdravstvenih ustanova u HNŽ-u financira isključivo iz Zavoda i to više od 90 posto sredstava odlazi za bolnice, a Zavod je samo jedan od devet izvora financiranja zdravstvenih ustanova.

– Zdravstveni sustav u HNŽ-u se nalazi pred kolapsom, te ukoliko se ne počne racionalnije trošiti, zasigurno mu prijeti urušavanje. Prilikom razmatranja rashodovne strane financijskog plana za 2013., zaključeno je da Zavodu nedostaje 9 milijuna maraka za podmirivanje svih potreba u 2013. Jednostavno rečeno, mora doći do racionalizacije potrošnje i ušteda, a koje ne smiju zakinuti kvalitetu zdravstvenih usluga za osiguranike. Sustav se može unaprijediti samo ako napravimo red u njegovom funkcioniranju, posebno mislim na zdravstvene ustanove. Mislim da se na osiguranike uvijek troši premalo i mora se više novca izdvajati za njih“, kazao je Ravić.

(www.bljesak.info)

17 komentara

  • provjerite imovinske kartice šefova paćete vidjet zašto fali ni u jednog im u njegovoj kući ništa ne fali ali možda auto limar to riješi i na drugi način pitam se gdje završavaju noci nas zaposlenih koje izdvajamo za zdravstvo kad dodješ u neku zdravstvenu ustanovu pa nemaju da ti daju ni andol

  • Tuga i jad. Onakva zgrada i oprema, a nema rukavica i gaze… katastrofa…Oće li ovde ikad iko na sud ili u zatvor? Privatne ordinacije su zlo, ali jadni smo na njih prisiljeni. Ko ima ide, a ko nema nek crkne. A pune crkve ljudi. I svi fini i dobri…

  • ovakvi ne idu na sud već ti,ja i slični za samo krađu jedne čunga lunge ali neka im bude,postoji veći sud od ovog zemaljskog

  • zar Ravić to nije u stanju da riješi mene čudi nako znanje a oni ga ipak ne pitaju za savjet zar oni ne znaju da je on SOS i da je imao muda biti kandidsat za načelnika Š.Brijega nako zanje naki elan naki pristup problemima milina ga slušat bila na predizbornim skupovima a vako ovi mostarci ga drže na plaći i ništa ne očekuju od njega da radi ma ništa džaba lezi naki potencijal moga bi on sve to rišit samo da ga poslušaju mossarci ali oni neće
    nisu oni široki da im možeš

  • Uplati zdravstveno i penzijsko i šuti ! Ništa nećeš dobit nazad (barem ni blizu šta si uplatio) . Dobro je što se piše o tom ali većina će reakciju napravit samo na ovim anonimnim komentarima a plaćati će nastavit i ne pitat se pa kako: plaćam obaveze na plaću i plaćam svaki put kad zatrebam zdravstvenu pomoć, pa di te pare idu. Dobro bi bilo da netko moćan uradi statistiku koliko novaca pored zdravstvenog osiguranja potroši svaki od nas godišnje na ljekove, privatne preglede (jer je gužva u javnim zdravstvenik ustanovama) i naravno ispod stola guranje love od straha da će te namjerno sjebat 🙂 , onda bi slika bila puno jasnija!

  • računaj koliko od plaće završi svaki mjesec u zdrastvenom, dodaj markice za par članova u kući, dodaj koliko potrošiš u privatnim ordin. jer si prisiljen iz razno razni razloga ponekad otići, dodaj troškove ljekova i dodaj koliko samo uvijek gurneš direktno doktoru ili sestri u džep. Tako ćeš doći po prave cijene svog zdravstvenog. Kad mi tu lovu mogao sam uložiti imamo bi uvijek za najbolju privatnu ordin. a do penzije bio bi bogat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.