Bolesti svake godine u FBiH ubiju jednu općinu veličine Kiseljaka

Tumori, moždani udari, razne bolesti srca u posljednje dvije godine na prostoru Federacije BiH ubili su oko 21 tisuću stanovnika, što odgovara jednoj općini veličine Kiseljaka, piše Večernji list.

Porast broja tumora

Posljednje izvješće Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovnika, koje je prije desetak dana prezentirano federalnoj Vladi, govori da je u ovom bh. entitetu u 2011. godini umrlo 20.208 stanovnika, (što je manje nego u 2010. godini, kada je taj broj iznosio 20.482). Statistički podatci govore kako je stopa smrtnosti muškaraca nešto veća u odnosu na žene, umrlo je 10.369 muškaraca i 9839 žena. Zavod za javno zdravstvo FBiH tvrdi da na stopu smrtnosti i pojavu određenih bolesti utječe i loša socijalno-ekonomska situacija. U Federaciji BiH svaki drugi stanovnik je na neki način socijalno isključen. Biti isključen znači biti uskraćen za pristup socijalnim, ekonomskim i političkim pravima koja su dostupna drugima. Najviše se umire u Posavskoj županiji, a najmanje u Sarajevskoj. Vodeći uzroci smrti su moždani udar iz skupine cerebrovaskularnih bolesti, zatim slijede kardiomiopatija ili bolesti srčanog mišića, a iz drugih oblika srčanih oboljenja slijede srčani zastoji te akutni infarkt miokarda. Stopa smrtnosti izražena je i kod skupine ljudi sa suženjima srčanih žila kao i porasta broja oboljelih od tumora pluća i dijabetičara. Sve češća pojava ovakvih oboljenja koja traže jak medicinski angažman pripisuje se nepovoljnim trendovima životnog stila i navikama stanovništva, pri čemu dominiraju bolesti ovisnosti (pušenje, alkoholizam, droge i psihotropne supstance). Neprimjerena prehrana, prekomjerna težina i pretilost kao i nedostatak fizičke aktivnosti, predstavljaju ključne čimbenike rizika za zdravlje stanovništva Federacije BiH. Istraživanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazalo je kako je pojava tumora kod muškaraca vodeća najveća na bronhijama i plućima, potom slijede tumori prostate, jetre i žučnih vodova… Kod žena se tumor najviše pojavljuje na dojci, bronhijama i plućima, jetri , žučnim vodovima, želucu, mozgu…. U stalnom porastu je pojava kroničnih bolesti, hipertenzivnih oboljenja, mentalnih poremećaja, bolesti koštano- mišićnog sustava, šećerne bolesti… Analiza Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazala je da od bolesti srca i krvnih sudova umire svaki drugi stanovnik Federacije BiH.

Mladi sve više obolijevaju

Zabrinjavajući je podatak da od tumora sve više obolijeva mlada populacija od 25 do 54 godine života. Najniža stopa obolijevanja od tumora registrirana je u dobnoj skupini do 14 godina, a najveća u dobnoj skupini od 75 do 84 godine. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije vezane za deset vodećih zdravstvenih riziko čimbenika, uzroka tereta bolesti pokazuju da su među njima visok indeks tjelesne mase, nizak unos voća i povrća, fizička neaktivnost, kao i visoka konzumacija alkohola i visoka razina kolesterola. Loše su prehrambene navike djece, mladeži i odraslih zbog kojih se svake godine bilježi stopa rasta pretilosti, koja sa sobom vuče i različite vrste oboljenja. U izvješću Zavoda navodi se kako su posebice prehrambene navike školske djece loše, kao i da je bavljenje fizičkom aktivnošću na niskoj razini. FBiH bilježi i blagi rast poremećaja duševnog zdravlja u kojem dominiraju neurotski, somatski i poremećaji povezani uz stres. Slijede poremećaji raspoloženja, zatim shizofrenija, shizopatija i sumanuti poremećaji. Na posljednjem, četvrtom mjestu su poremećaji prouzročeni zloporabom alkohola. “Kako je za ocjenu mentalnog zdravlja važna i pojava samoubojstava, standardizirana stopa smrtnosti u Federaciji BiH je niska, u 2011. je iznosila 6,8 na 100.000 stanovnika. U zemljama okruženja ta stopa je znatno viša, tako u Hrvatskoj iznosi 14,68, Srbiji, 15,52, Bugarskoj 9,26, Rumunjskoj 11,9, Mađarskoj 21,79/100.000 stanovnika”, piše u analizi Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

AIDS u Federaciji BiH

Raste broj oboljelih i od AIDS-a od početka registriranja bolesti 1986. do kraja 2011.godine, u BiH registrirano je 197 HIV pozitivnih osoba, od čega 116 u stadiju AIDS-a. Prosječna dob oboljelih je 31,3 godine i najviše oko 80% oboljelih je muškog spola. Dominantni put prijenosa HIV infekcije u BiH je heteroseksualni, potom homo/biseksualni i najmanje je zaraženih injekcijom korištenjem droga. Primjetan je porast broja novoregistriranih HIV slučajeva u 2011. , osobito u FBiH, gdje je registrirano 20 osoba s HIV infekcijom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.