Bol u vratu može ukazivati na mnoge bolesti, pravilan hod može pomoći | Jabuka.tv

Bol u vratu može ukazivati na mnoge bolesti, pravilan hod može pomoći

Bol u vratu svakodnevica je većine ljudi, pogotovo onih osoba koje radni dan provode ispred računala ili studenata koji puno vremena provode učeći.

Današnji tzv. sjedilački način života sve više utječe na naše zdravlje, a bol u vratu prvi je znak da nešto po tom pitanju moramo učiniti, prenosi Avaz.

U većini slučajeva je sasvim dovoljno da isprobate neke od mjera samopomoći prije nego što posjetite lječnika, no ako je bol stalno prisutna ili je prate još neki simptomi, odmah se javite lječniku.

  1. Temperatura, glavobolja i ukočenost vrata mogli bi upućivati da se radi o bakterijskom meningitisu, infekciji leđne moždine i mozga, što zahtijeva trenutnu dozu antibiotika i liječenje.
  2. Bol koja se širi u ruke, posebno ako osjećate slabost u rukama, utrnulost, može upućivati na herniju diska i pritisak na živac.
  3. Gubitak kontrole nad mjehurom može upućivati na pritisak na leđnu moždinu ili živce, a potrebna je hitna lječnička pomoć.
  4. Ekstremna nestabilnost, tj. ako odjednom možete okretati glavu i pomicati je naprijed i nazad puno više nego što ste mogli, možda je u pitanju fraktura ili puknuće ligamenata. Do toga dolazi nakon jake ozlijede i trebalo bi se otkriti putem rendgena.
  5. Limfni čvorovi na vratu su vam stalno povećani – to može biti infekcija ili tumor, koji mogu uzrokovati bol u vratu.
  6. Bol u prsima ili pritisak može pokazivati na infarkt ili upalu srčanog mišića te mogu uzrokovati bol u vratu uz klasične simptome bolesti srca.

Hodanje je prirodna radnja i vjerojatno nitko ne pomisli kakve pravilne tehnike hodanja postoje. Ako niste znali, nepravilan hod može dovesti do dosta problema, pa i ukočenosti vrata. Dobra je vijest da to možete ispraviti uz samo malo truda.

Gledajte ispred sebe

Glavu podignite gore, ne spuštajte bradu i ne gledajte u pod. Ako trebate pogledati na tlo kako biste provjerili teren, učinite to očima, ne spuštajte glavu. Pogled prema naprijed bi trebao smanjiti mogućnost pojave boli u vratu.

Istegnite kralježnicu

Vaša ramena trebaju biti ispravljena, ne povijena prema naprijed ili unatrag. Stisnite stražnjicu dok hodate. Kada je tijelo ispravljeno, lako se može zamisliti ravna linija od uha do ramena, kuka, koljena i zglobova.

Ruke neka budu povijene

Laktovi neka budu pod kutom od 90 stupnjeva, a ruke opuštene. Prsti bi trebali biti savijeni, ali ne stisnuti u šaku.

Stopala neka budu opuštena

Hodajte na peti, podižite prste.

Kratki koraci

Veliki koraci će poremetiti balans pa se koncentrirajte na kraće korake, ali neka ih bude više.

Rasporedite opterećenje

Bilo kakvo opterećenje na ramenima moglo bi utjecati na položaj tijela tako da vas tjera da se nagnete prema naprijed.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: