Boja vašeg lica otkriva imate li određenih zdravstvenih problema

Izgled kože lako može otkriti određene zdravstvene probleme. Blijedunjavost, osip ili akne ponekad mogu ukazivati na probleme s bubrezima, plućima ili na nedostatak određenih vitamina i minerala.

Blijedo lice

Blijeda koža upućuje na anemiju i nedostatak željeza, ali može ukazivati i na narušeno zdravlje pluća i bronhija. Ako sumnjate na anemiju, uradite analizu krvi, a ishranu obogatite zelenim povrćem, ribom i vitaminom C.

Blijeda koža sa plavičastim nijansama oko nosa i usta jasno upućuje na probleme u radu srca, pa je poželjno napraviti potrebne kardiološke preglede.

Problem suhe kože

Ako vam je koža suha i peruta se, moguće je da ne unosite dovoljno tekućine. Ali, ako uz ove simptome primjećujete male upale na licu, moguće je kako postoje problemi u radu bubrega i organa za izlučivanje.

Potrebno je uraditi analizu mokraće, biokemijski nalaz krvi i ultrazvuk karlice. Blago perutanje kože na nosu može upućivati na nedostatak cinka u organizmu.

Pojava osipa i plikova

Pojava krupnog osipa na licu, kao i sitnih plikova na obrazima, ukazuju na tegobe sa želucem ili crijevima, pa bi trebalo da pripazite na kvalitetu prehrane. Ako se na vratu ili licu povremeno pojavljuju crvene mrlje, najčešće je riječ o alergiji na hranu ili neki lijek.

Opće crvenilo lica, naročito nakon fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije. Visoki krvni tlak je opasniji za srce kod ženske populacije.

Žuta koža

Ako je koža dobila žućkastu nijansu, trebali biste hitno pregledati jetru i žučnu vrećicu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa, prenosi Fokus.ba.

Suha, blijedo žućkasta koža ukazuje na određene poremećaje probave, na kronični gastritis ili čir na želudcu, što se može ispitati gastroskopskim pregledom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.