Bogat ulov: “Pali” šverceri Nutelle, lijekova i odjeće

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Zračna luka Sarajevo, Granični prijelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo oduzeli su raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Provodeći pojačane mjere na poslovima sprečavanja krijumčarenja preko Međunarodne zračne luke Sarajevo, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Sarajevo, u suradnji s carinskim službenicima uz pomoć stacionarnoga rengen aparata ,”Smith & Heimann”, doniranoga putem programa EXBS od strane Vlade SAD-a, izvršili su kontrolu prtljaga turskoga državljanina inicijala E. E. Tom prilikom pronašli su i zaplijenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke ovisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM. Pronađena roba je privremeno oduzeta, a osoba je procesuirana u skraćenom postupku pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu, s obzirom na to da je riječ o nerezidentu.

Na osnovu operativnih informacija, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, izvršili su detaljan fizički pregled pošiljke tekstilnih proizvoda prijavljenih za carinjenje na Graničnom prijelazu Uvac. Tom prilikom pronađena je veća količina odjevnih predmeta bez dokumentacije o podrijetlu, u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. S obzirom na to da su ovom radnjom ostvarena obilježja kaznenoga djela krijumčarenja, obavješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Postupajući po operativnim saznanjima, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja RC Sarajevo, izvršila su presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo, a za koje je postojala informacija da se istim distribuira roba koja je prokrijumčarena u BiH. Tom prilikom pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza “Nutella” bez dokumentacije o podrijetlu, u ukupnoj vrijednosti od otprilike 4.000 KM. Protiv počinitelja prekršaja bit će podnesena prijava pred nadležnim sudom, priopćeno je iz UNO-a BiH.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.