Boeing otkrio prvi prototip autonomnog borbenog drona

Australsko Ratno zrakoplovstvo i Boeing pohvalili su se dogovorom o suradnji na novom bespilotnom sustavu Loyal Wingman koji Boeing razvija kako autonomne letjelice za podršku vojnim borbenim zrakoplovima.

O ovoj smo letjelici izvještavali prije nešto više od godinu dana, kada ju je Boeing po prvi puta prikazao upravo u Australiji, a sada je tamošnja zračna grana vojske odlučila i nabaviti tri primjerka, koji će biti razvijeni i proizvedeni u njihovoj zemlji.

Najavili su i investiciju od 40 milijuna australskih dolara u razvoj ovih bespilotnih letjelica.

Ovom je prilikom, početkom prošloga tjedna, prikazan i prvi prototip Boeingovog lojalnog pomoćnika koji će biti u stanju letjeti potpuno autonomno, ili pak pod nadzorom pilota vojnog mlažnjaka kojem će Loyal Wingman činiti pratnju, piše Bug.hr.

Letjelica bi trebala imati dolet od preko 3.700 kilometara, a osnovna će joj namjena biti obavljanje rizičnih misija u suradnji s pilotima borbenih zrakoplova, na način da se riziku izlažu tek bespilotni sustavi.

Loyal Wingman zamišljen je da bude agilniji od poznatih autonomnih letjelica Global Hawk (proizvođača Northrop Grummana) kakve SAD koriste izviđačkim misijama već godinama. Boeingovi dronovi trebali bi imati performanse sličnije višenamjenskim borbenim mlažnjacima s kojima će u letu i blisko surađivati.

Ova letjelica omogućavat će obavljanje različitih zadaća i promjenu konfiguracije u vrlo kratkom vremenu. Za to će služiti oko tri metra dug nos letjelice koji će se moći lako i brzo zamijeniti drugim. Unutar njega nalazit će se prostor za opremu zapremnine oko 1.500 litara, pa će zamjenom nosa i pripadajućeg hardvera pojedini dron vrlo brzo moći mijenjati funkcije i prilagođavati se zahtjevima misije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.