BMW logo: Saznajte čitavu njegovu povijest, kako je nastao i što predstavlja

Prolo je više od stoljeća otkako je u Bavarskoj osnovana tvrtka koja će stvoriti neke od najboljih automobila svog vremena.

Korijeni sežu u 1913. godinu kada je Karl Rapp osnovao tvrtku Rapp Motorenwerke koja se bavila proizvodnjom zrakoplovnih motora. Zbog toga se BMW i njegov logo povezuje sa zrakoplovnom industrijom, a posebno propelerom. No to je potpuno krivo.

BMW je nedavno odlučio ići u detalje i jednom za svagda razriješiti to pitanje. BMW ili dulje Bayerische Motoren Werke nastaje 1917. godine na prije spomenutim osnovama. Zahvaljujući velikoj potražnji za motorima vojnih zrakoplova, dolazi do rapidne ekspanzije, a BMW punih pet godina nema nikakav logo.

BMW jednostavno nije bio u svijesti javnosti

To je rekao Fred Jakobs, šef BMW-ovog Classic odjela. Ekspanzija je bila toliko brza da u kompaniji izgleda nisu stigli razmišljati o amblemu.

BMW 1917. od Rappa preuzima amblem i uz dodatak imena i dvije zlatne kružnice nastaje prvi logo. A plavo-bijela polja dolaze kao službene boje Bavarske. Postavljena su u naopakom položaju jer se tada nije smjelo službene državne oznake koristiti u komercijalne svrhe.

Nakon toga je u nekoliko reklama iznad zrakoplovnog propelera stajao natpis kako bi se tvrtka povezala s korijenima u zrakoplovnoj industriji. Neki su u tome vidjeli i logo marke, a BMW jednostavno nije htio to mijenjati, piše Index.hr.

BMW je dugo malo toga poduzimao da ispravi mit kako je BMW-ov logo propeler, kaže Jakobs.

Prvi motocikl s BMW-ovom značkom bio je R32, a nastao je 1923. godine.

BMW-ov logo je u nekoliko navrata moderniziran, a zadnja promjena dogodila se 1997. godine. U iščekivanju novih dizajnerskih izleta BMW nas trenutno zabavlja stalnim rastom prednje maske i prepoznatljivih “bubrega”. Idući na redu mogao bi biti upravo logo.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.