Blokirana privatna imovina Milanu Lučiću, Peri Hrkaću i Vesni Malenici

Paralelno s uhićenjima, Uskok je od nadležnih sudova zatražio blokadu imovine osumnjičenika, a širom zemlje istražni suci su donijeli riješenja kojom je Malenici i Hrkaću blokirana imovina vrijedna oko 10 milijuna kuna.

Štoviše, mjere blokade se još provode. Prema istrazi imovine osumnjičenika koje je proveo Porezni Uskok, otkriveno je kako u Hrkaćevu slučaju postoji u razdoblju od 2005. do 2016. neobjašnjivi višak od 1,45 milijuna kuna u odnosu na njegova prijavljena primanja.

Zavidna ušteđevina

Dugogodišnji stečajni upravitelj, tako u Zagrebu i na moru posjeduje nekoliko vrijednih nekretnina, a i na računima u banakama ima zavidnu ušteđevinu. Hrkaću je, kako neslužbeno doznajemo, u istoj ulici, i zgradi, na Borongaju Uskok pronašao i blokirao dva stana. Jedan je površine 86 m2, a u istoj, Trpinjskoj ulici, ali dva kućna broja dalje, Hrkać ima još jedan stan od 56 m2.

Uz to, Hrkać je vlasnik vrijednoga poslovnoga prostora od 237 m2 na zagrebačkoj Trešnjevci i stana od 105 m2 u središtu Makarske vrijednoga najmanje 133.000 eura, koji je prema optužbama dobio kao mito od Milana Lučića. Na bankovnim mračunima imao je 60.000 eura i nešto više od 100.000 kuna.

Iz izvještaja Samostalnoga sektora za financijske istrage (Porezni Uskok), za sutkinju Vesnu Malenicu utvrđen je, pak, za isto razdoblje još veći nesrazmjer između primitaka i izdataka, a iznosi čak 2,33 milijuna kuna.

U njezinu slučaju specifično je i to što je kao sutkinja dužna svu svoju imovinu prijaviti u imovinskoj kartici, a Porezni Uskok je, među ostalim, pribavio i njezinu karticu te, analizirajući je, zaključio kako su određena objašnjenja oko imovine sutkinje – krivotvorena.

Prikrivanje malverzacija

Konkretno, radi se o dvije nekretnine koje su prema zaključcima istrage pribavljene sredstvima od počinjenih malverzacija, a čije je porijeklo Malenica u svojoj imovinskoj kartici objasnila nasljedstvom. Riječ je o poslovnome prostoru od 23 m2 u zagrebačkomke Importanne centru i stanu od 65 m2 u Bolu na Braču.

Prostor u Imporatanneu, a riječ je o lokalu B-16, jedno je vrijeme doista bio u posjedu sutkinjina oca Šime Banića, no na oca je, prema optužbama, prenesen samo kako bi se prikrile malverazacije u slučaju stečaja zlatara Tome Rodića koji je bio prijašnji vlasnik prostora, no koji je imao veliko zaduženje prema Sberbanci. U tome slučaju, tvrdi Uskok, Malenica je zapravo prostor dobila kao nagradu za pogodovanje obitelji Rodić kako bi se oni oslobodili dijela zaduženja. Premda je ostavinska rasprava iza njezina oca zaključena još 2010., sutkinja je lokal upisala u svoju imovinsku karticu tek 2015. navodeći da je riječ o nasljedstvo. U spisu ostavinske rasprave spomenuti prostor se pak nigdje ne spominje.

Platila kešom

Stan u Bolu, kako je to utvrdio Porezni Uskok, kupila je 12. svibnja 2010. od Antuna Plenkovića, inače strica aktualnoga premijera Andreja Plenkovića, o čemu postoji kuporodajni ugovor. Iznos od 616.641 kuna Melenica je, prema zaključcima Poreznoga Uskoka, platila Plenkoviću u gotovini, jer kontrolom njezinih računa nije utvrđeno kako je taj novac igdje podignut ili da je nešto prodala. Takav novac, međutim, prema zaključima istrage, ona nije mogla pribaviti od svoje plaće. Antun Plenković jučer nije bio raspoložen za izjavu kada smo ga pitali kako je došlo do kupoprodaje u kojoj zapravo nema ništa sporno. – Nemam komentara. Stan je prodan zakonito. Ja nisam javna osoba i ne želim ništa komentirati – rekao nam je Plenković.

Osim navedene dvije nekretnine, Malenica je vlasnica i luksuznoga stana od 136 m2 u Maksimirskoj, a kako je protiv sutkinje Uskok zatražio tzv. prošireno oduzimanje imovine, i ta je nekretnina stavljena pod blokadu zbog sumnji da je kupljena novcem pribavljenim od malverzacija, prenosi Jutarnji list.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Sta mislite da nase Tuzitelje i sudce proceslja Finacijska SIPA,Hrstic Ivan bivsi Tuzitelj stan 100m2 uvala Lapuda,ko mu je to platio ili kako ga je zaradio.Sina mu doveli jer po cacinom poslovnom uspjehu mali samo moze nastavit di mu je caca stao.Svi su nesto uzeli za protivuslugu.Ministarstvo pravosuda je citavo korumpirano,tko i sta i koga se pomiluje tj vadi iz zatvora.Optuznice se montiraju kao da je 1972g,dok se drugima kupuju svjedoci da nesvjedoce.Bih sudovi nisu zbog sto je BiH sekularna drzava,valjda iz toga razloga nema u sudu i tuziteljstv kriza i biblije.Mogu svjedoci lagati i izmisljat sta hoce,sramota od drzave.

  • Spominjati nekog Peru koji je u životu muljao,krao,varao državu,koliko je taj lik uposlenih imao u svojoj firmi i usporediti ga sa Ševom-čovjekom koji ima u svojim poduzećima preko 1.500 uposlenih,plaće redovne,doprinosi,to je zlonamjerno i to je samo ljubomora jedna velika,,bolest,,.Zašto biti ljubomoran ako je netko sposoban u poslu…Da Bog da da imamo još pet-deset Ševa i sličnih,bilo bih uposlenih još 5.000-10.000 ljudi,osoba.Tako i sa Fealom,Aluminijom,Poštom,Elektroprivredom itd.Da je više takvih firmi,mladi ne bi išli vani.Samo da su plaće veće,…

    • Ševu usporedit s perom stvarno nije pošteno. Kod ševe nitko nije prijavljen na punu plaću, svi po redu na minimalcu, a kod pere sve po propisu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.