Blidinje: Prodali žičaru kako bi izmirili dugove radnicima

Zbog tužbe djelatnika za neuplaćene doprinose i plaće, JP Park prirode Blidinje – Risovac više nije vlasnik žičare koja se nalazi na prostoru ovog parka prirode. Naime, Večernji list je u posjedu zaključka Općinskog suda u Konjicu od 18. prosinca 2015. godine u kojem se nalaže ovršni postupak nad dijelom pokretne imovine ovog poduzeća.

”Općinski sud u Konjicu, sutkinja Senada Dautbegović, u izvršnom postupku tužitelja izvršenja Danijel Kovačević i dr. Jablanica, protiv izvršenika JP Park prirode Blidinje – Risovac, Jablanica, radi naplate novčanog potraživanja , v.sp. 1238,85 KM dana 18. prosinca 2015. donio je zaključak kojim se određuje prva prodaja pokretnih stvari izvršenika, i to četverosjed 4CLF Doppelmaje”, stoji u spomenutom dokumentu.

Izvršenje ove ovrhe pokušao je spriječiti HNŽ koji je, uz Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju, suosnivač ovog parka prirode.

Naime, HNŽ je 2. veljače 2016. uputio zahtjev za žurno sazivanje Skupštine JP Park prirode Blidinje – Risovac u kojem se navodi da je u tijeku postupak ovrhe nad Javnim poduzećem Park prirode Blidinje temeljem pravomoćnih sudskih odluka u vezi s potraživanjima iz radnog odnosa. U dopisu upozoravaju kako je postupak ovrhe zakazan za 5. veljače, da je ovo javno poduzeće u teškom financijskom stanju, te da mu prijeti blokiranje računa.

”Temeljem prava suosnivača , a u vezi sa sporazumom o preuzimanju prava i obveza osnivača JP Park prirode Blidinje d.o.o. Posušje od 4. veljače 1999. godine, predlažemo žurno organiziranje i održavanje Skupštine Društva, koja bi u sklopu svojih mjerodavnosti razmotrila nastalo stanje i poduzela aktivnosti u vezi s imenovanjem odnosno produljenjem mandata članovima Nadzornog odbora Društva, te također poduzela daljnje aktivnosti na stabiliziranju poslovanja Društva”, stoji u dopisu koji je Vlada HNŽ-a uputila na adrese predsjednika vlada ZHŽ-a i HBŽ-a, piše Večernji list.

Iako je dopis upućen tri dana prije datuma izvršenja ovrhe, druge dvije županije, koje su suosnivači JP Park prirode Blidinje – Risovac, nisu reagirale, Skupština Društva nije sazvana, te je ovršni postupak izvršen.

Da je žičara prodana, potvrdio je za Večernjak i ravnatelj JP Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle. Iako se u zaključku suda navodi iznos potraživanja od 1238,85 KM, Kutle kaže kako je ovrha rezultat tužbi većeg broja radnika čija su potraživanja oko 250.000 KM.

”Riječ je o dugu nastalom od 2002. godine do 2010. do našeg dolaska, odnosno do promjene uprave. U spomenutom razdoblju nisu plaćani doprinosi ni plaće radnicima. Budući da više od dvije godine nije bilo uprave u ovom javnom poduzeću, radnici su se žalili na sudu”, kaže Kutle.

Dodaje kako je u ovom slučaju napravljen sudski propust, ali i da bi radnici tužbu vjerojatno dobili i bez tog propusta.

”Radnici bi vjerojatno tužbu dobili jer im je tadašnji direktor potpisao dokumente da su bili na poslu”, ističe Kutle. Navodi kako je došlo do izvršne sudske nagodbe, odnosno procjene pokretne imovine od sudskog vještaka. Tako je žičara na Blidinju, koja je prije petnaest godina vrijedila nekoliko milijuna KM, sada procijenjena na svega 220.000 KM, a prodana je za nešto više od 100.000 KM.

”Ta žičara je prodana ljudima koji je unajmljuju, tako da je ispalo, tako reći, ugodno s korisnim”, kaže Kutle.

Ovakav stav uprave PP Blidinje je zanimljiv ako uzmemo u obzir činjenicu da će se prodajom žičare ovaj park prirode naći u još lošijoj financijskoj situaciji s obzirom da ostaje bez godišnje najamine, te se postavlja pitanje jesu li se dugovanja mogla riješiti nekim drugim sredstvima s obzirom da neki od osnivača redovito izmiruju svoje obveze prema ovom javnom poduzeću.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Opcine, zupanije…
  Cemu i kome sluze? Ljudima koji sjede u njima a ostali koji su vezani bilo proracunom ili nekom drugom povezanoscu s njima imaju ogromnih problema ..ne placanje doprinosa,ne isplate placa,zakinutost za topli obrok, prijevoz.. ne isplata pirodiljskih naknada..
  Tko je kriv? Gdje ne stima? Pogotovo u ZHZ
  Gdje je zaduzenost do grla i nema kraja.
  Dokle ovako i gdje je kraj?
  Ustanove koje bi morale biti primjer urednog placanja i doprinoda ljudima , ono suprotno..
  Teski kriminal

 • kutle i njegovi prijatelji baća i gricko su krivi za dugove kada su oni piije 4 godine vodili skijalište i vučnicu nikom nisu ništa plaćali nego samo sebi uzimali a radnicima nisu uplaćivali plaće i doprinose a sada priča priče

 • Vratiti.Žičara je dotjerana za vrijeme rata sa Sljemena iz Zagreba treba USKOK obavijestiti da vas hapsi na granici mamicu vam partizansku

 • Tebe treba hapsiti zbog gluposti… Sud je prodao žičaru zbog dugova nastalih puno prije Kutle i s tog aspekta bolje da ju je kupio Lareko nego neko drugo skijalište koje ju je moglo odmah odnijeti…

  • Samo malo… Mogao sam i ja doci za direktora i prodavati imovinu da bi sakrio i isplatio kriminal. Vi stvarno niste normalni ako opravdavate ovaj kriminal. To je isto da vlada proda izvore voda da bi sanirala dug… Nista vise ne moze zacuditi od novih visokoobrazovnih ljudi made in logos

 • Kod Kutle je vazda ugodno sa korisnim.Tako je radio i u Obnovi i Đuri Salaju.On sve djeli pošteno,na pola.Sebi pola a pola ostalim.

 • prodaje vam kutle pamet a lako je to raditi kada su svi iz politike ista bagra i bitange koje samo sebi zgrcu i samo oni i njihovi trebaju zivjeti,kupili su nesto branitelja raznim uslugama i sada imaju zastitu a ostali narod ovca suti i bleji i to potiho po kaficima da ih netko ne cuje i prijavi ????

 • Odavno su dugovi a nije ni Kutle svetac. Koja je mazga mogla dopusti takav odnos i tako nisku cijenu od nekoliko miliona do 100 tisuća, kako je moglo toliko propast. Mešetarenja, kriminal, i sve ostalo.To jesamo primjer kako upravljamo s milionskim iznosima, umjesto zlatne koke i profita prave se gubici, uništava se imovina, radnici ostaju bez osnovni prava.Katolički puče šta se radi? Ima li grijeha, pokore, kajanja?
  Ima li snage za rez prema kriminalu i mazlunima?

 • doklen god vladaju u herceg bosni oni koji nisu jos bacili partiske knjizice kolo ce se uvik cevrtati i vodu navracati samo na njihov mlin samo lustracija i celovina nam more donit bolje sutra sve u raseto ko ostane sa njime u celovinu

 • Pa sto nisu dali skijaliste radnicima za dug..od kogaje ovaj rakicak uzeo.kome daje kiriju i koliku i disu svi ovi peraci i vlasnici bili devedesetih na skijalistu..jai nisam vidja i sreta gore.nikog osim Krasica pok. Mate Zelenike

Komentiraj: