“Blatna kiša” uskoro stiže u BiH

U Bosnu i Hercegovinu ovog tjedna stiže novi val saharske prašine, poznate i pod nazivom “blatna kiša”, koja će se ovog puta izlučiti uslijed padalina koje meteorolozi najavljuju od srijede.

Saharski pijesak će se izlučiti najviše uslijed padalina. Dolazi nam kiša s juga, a uz kišu stižu i velike količine prašine, izjavio je za Anadolu Agency klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Dodao je da prognoze koju meteorolozi pripremaju za cijelu Jugoistočnu Europu ukazuju na to da se prašina premješta preko Italije, ka BiH, odnosno istočnoj Europi.

U srijedu očekujemo najveće koncentracije saharske prašine u atmosferi, a to znači da će nam auta biti prljava. Ovaj put prašina neće letjeti u atmosferi kao što je bio slučaj u prošla dva vala, nego će se izlučiti uz kišu, rekao je Krajinović.

Istaknuo je da uz kišu dolazi i olakšanje, s obzirom na prekoračene vrijednosti PM10 čestica u zraku zbog prašine koja je uslijed dugotrajne suše generirana iznad BiH.

Ovaj put uz kišu koja dolazi od srijede dolazi i olakšanje jer će padaline očistiti atmosferu od prašine, polena i drugih štetnih čestica, rekao je Krajinović za AA i dodao da će od petka zrak znatno biti čistiji.

Svake godine iz sjeverne Afrike izbije više od 180 milijuna tona prašine, koju su snažni sezonski vjetrovi izbacili iz pustinje Sahare.

Uživajte još malo u suncu jer stiže nam promjena vremena

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.