Blatina, Žilavka i Trnjak – autohtoni sortiment vinove loze na području Hercegovine

U svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa (botanički identificiranih), od toga nešto više od 1.000 je namijenjeno proizvodnji vina. Neke od ovih vrsta (sorti) su poznate kao autohtone i uglavnom su u uzgoju i u preradi u zemljama iz kojih potječu.

Kod nas je najveća primjena vinskih sorti, koje se dijele obzirom na boju vina na bijele, crvene i crne sorte. No ne treba zanemariti ni stolne sorte čiji uzgoj također zauzima značajno mjesto, a i primjena je sve šira.

Vinske sorte za crna vina: 
Blatina – crna autohtona sorta grožđa Hercegovine. Blatina je tamno-crvene boje, aromatičnog i ugodnog okusa.

Vranac – sorta dobre i redovite rodnosti, te grožđe nakupi visok sadržaj sladera 22-25% i kiselinama oko 6g/l, tako da vino dobiveno od ove sorte sadrži 12-13,5% alkohola, i ugodnog je okusa.

Trnjak – stara sorta vinove loze koja je svoju popularnost stekla zadnjih nekoliko godina. Kultivar redovite i dobre rodnosti, te slabo osjetljiv na bolesti. Trnjak daje vino jako intenzivne, karakteristične, tamne rubin crvene boje.

Vinske sorte za bijela vina:
Žilavka – bijela autohtona sorta grožđa Hercegovine. U vrijeme berbe sadržaj šećera može doseći 25%, a ukupne kiseline kreću se u rasponu 5-7g/l.

Stolne sorte vinove loze:
Cardinal-rana stolna sorta, s velikim okruglim bobicama tamno crveno-ljubičaste boje.

Black magic– rano stolno grožđe. Dozrijeva u kolovozu. Plod je krupan, jajolik, pravo-crvene boje.

Victoria– stolna sorta nastala križanjem Kradinala x Afus ali. Bobice su jajolikog oblika, žute boje. Dozrijeva krajem kolovoza ili početkom rujna.

Sve ostale informacije o izboru i opisu sortimenta potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)