BK pozvala sve Hrvate iz BiH da se registriraju kao državljani BiH

Članovi Biskupske konferencija BiH pozvali su sve Hrvate iz BiH, raseljene po svijetu, a posebno one koji se nalaze u Republici Hrvatskoj, a koji imaju pravo i mogućnost, da se kao državljani BiH registriraju kod nadležnih državnih organa u BiH te preuzmu osobne dokumente.

Biskupi to smatraju posebno važnim u ovom trenutku zbog lokalnih izbora na kojima kao birači mogu sudjelovati samo uredno prijavljeni državljani BiH koji posjeduju osobne bh. dokumente.

Na kraju dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH priopćeno je i da su biskupi pripremili prijedlog “Osnovnih smjernica za postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika, redovnika i laika koji vrše neku crkvenu službu”.

Zaključke sa zasjedanja na konferenciji za novinare priopćio je predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, ističući da su biskupi podržali i nastojanje da se postigne dogovor s franjevačkim provincijalima oko izrade zajedničkog programa “pastoralne godine” za svećeničke kandidate na Vrhbosanskoj i Franjevačkoj bogosloviji.

Biskupi su zadužili Vijeće za katehezu i nadležno povjerenstvo da izrade prijedlog programa vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i program teološke i vjerske edukacije na teološkim učilištima za odgojiteljice u vrtićima.

Osvrnuli su se i na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušali izvještaje svojih delegata s raznih susreta te odredili delegate na predstojećim susretima na međunarodnoj razini i razmotrili najvažnije pristigle dopise.

Posebnu pažnju su posvetiti provođenju Motuproprija pape Benedikta XVI. i pastoralnih smjernica Prefekta Kongregacije za nauk vjere za Godinu vjere u svojim biskupijskim zajednicama kao i na razini Biskupske konferencije BiH.

Također su razmotrili prijedlog prilagođenog dokumenta Hrvatske biskupske konferencije o formaciji svećeničkih kandidata.

Zadnjeg dana zasjedanja biskupi su se susreli i s predstavnicima Zaklade papinskoga prava “Kirche in Not” (Crkva u nevolji) te im prikazali stanje crkve u svojim biskupijama.

Zasjedanjem Biskupske konferencije predsjedavao je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, a u radu sudjelovali svi biskupi Biskupske konferencije BiH: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren.

Na zasjedanju su, osim biskupa Biskupske konferencije BiH, sudjelovali i delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. (Fena)

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Игры всех жанров и направлений в одном месте.
    Вы можете [url=http://nevosoftgame.ru]скачать бесплатно игру[/url], которая вам понравилась и играть совершенно бесплатно.
    Мини Игры постоянно добавляются. Всегда найдете игру вам по душе.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.