Bivši pripadnici tzv. Armije BiH optuženi za udruženi zločinački pothvat

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv 11 bivših pripadnika tzv. Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnoga stanovništva i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici, oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženoga zločinačkoga pothvata s ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u općini Ilijaš kod Sarajeva u potpunosti ukloni.

Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba. Pritom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada selo je u potpunosti uništeno, a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano s toga područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata.

Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46),, Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57).

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.