Bivši papa Benedikt kritizirao crkve koje toleriraju gay brakove

Benedikt XVI., papa emeritus, napao je njemačku Katoličku crkvu u komentarima objavljenim u ponedjeljak, vjerojatno nagovješćujući novu borbu između konzervativnih i liberalnih krila crkve.

Benedikt, koji je odstupio s dužnosti 2013. godine i ostao čvrsto vjeran tradicionalnoj crkvenoj filozofiji, s vremena na vrijeme kritizira Crkvu u svojoj rodnoj Njemačkoj, koja ima liberalnije stavove. Na primjer, nekolicina njemačkih katoličkih biskupija prekida s uputama Vatikana odobravajući gay brakove.

To ga je učinilo kontroverznom figurom u Njemačkoj. Također postoje bojazni da Benedikta u mirovini huškaju konzervativne frakcije Crkve kako bi se usprotivio liberalnijim stajalištima trenutnog pape Franje, iako on nije otišao tako daleko kao neke njemačke crkve.

Sve dok samo dužnost, a ne i srce i duh, govore u službenim crkvenim tekstovima, egzodus iz svijeta vjere će se nastaviti, napisao je Benedikt u komentarima koji će biti objavljeni u sljedećem broju časopisa Herder Korrespondenz, prenosi Nacional.hr.

Rođen kao Joseph Ratzinger, 94-godišnji papa rekao je da je očekivao “uistinu osobno svjedočanstvo vjere od glasnogovornika Crkve.”

Umjesto toga, bivši papa kritizirao je da u crkvenim institucijama, od bolnica do škola i karitasa, mnogi ljude koji drže ključna mjesta ne dijele unutarnju misiju evanđelja crkve te često “zamagljuju svjedočanstvo ove institucije”, čime na važnosti dobiju liberalisti.

Papa emeritus rekao je da su u njemačkoj Katoličkoj crkvi službene tekstove pisali uglavnom ljudi “kojima je vjera samo rutina.”

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • mislim da za njih ima ipak izlaz. to je Isus Krist. oni se mogu u tome okreniti na dobro. jer imati sklonosti da vole muske moze uz Krista ici pravo. da ih Krist u pravo vrati. to je moguce. vrlo lako.

 • cuda se dogadjaju svaki dan. a vi ga mozete uraditi takoder. jednim osmjehom ili dobrim jednim djelom sutra nekome. pa neka to bude i Bakir koji nema obraza nema veze. posalamiti ga.

 • Pa bio je na čelu kaktoličke Crkve pa šta je učinio?Ako kritizira gey brakove,mogao bi i pedofiliju,raskalašen život svećenstva,itd.

  • je, jasan je ko i sanader kad je rekao “hvala i dovidenja” pa se ispostavilo da je zamaglio 10 mil eur koje je dobio kako proviziju da preda INA-u sjevernim susjedima…..tako se ispostavilo i za ovu sotonu da je dao otkaz kad je dobio na stol izvjestaj o svecenickom uzastopnom i sistematicnom silovanju mladih i cistih djecacica o kojima cemo mi kukavelj saznavati u desetljecima koja su pred nama dok istovremeno ko zna koliko djecjih guza je u zraku svaki dan dok mi jos pricamo o slucajevima od prije 20, 50 … godina. valjen Iss

 • 20:50 nisam ni sudija ni tužitelj ali moraš ti glupost napisat.Htio sam reći da na svemu lošem treba raditi a ne samo na jednome.

  • Ratzinger je zapravo napisao nešto sasvim “deseto”, u odnosu na prezentiran naslov i tekst. Ovo kao da su Zokasuveren&Plenkymoon ujedinjeno pisali po skici od Dobrice.

 • Ma nije on bivši papa.Benedikt XVI. je i dalje papa isto kao i papa Franjo.Pa nije prvi put u povijesti Katoličke Crkve da imamo dvojicu papa.
  Iznimka to doista jeste ali Papa Benedikt XVI.je istinski Kristov svećenik odnosno Prvosvećenik,nasljednik Petrov.
  Vrhunski intelektualac i teolog nad teolozima.Malo je danas takvih koji u tim godinama s istim žarom zastupaju pravovjerna kršćanska načela i dogme.
  Dobar je i papa Francek ali on ipak malo povlađuje medijima mada ni u čemu ključnom nije pogrješio.
  Ovo s cjepivom , možda se malo zaletio ali rekao je ipak kako se cjepivo nikom ne smije silom namećati i kako je volja svakog pojedinca hoće li se pelcovati ili neće!

  • Katolici nemaju, i nikada nisu imali, dvojicu papa. Ratzinger piše kao teolog, a papi Franji su svi katolici, uključivo i Ratzingera, dužni sav vjernički posluh i poštovanje, u stvarima redovnog i izvanrednoga učiteljstva, što uključuje i stvari koji nisu dogmatske naravi, pa tako za katolika papa nije Francek, nije se malo zaletio s cjepivom, koje nije pelcovanje, ne povlađuje medijima niti mu se u tom smislu procjenjuje pravovjernost kao na livadi odnosno pijaci.

   • Očigledno druge religije bolje skrivaju svoje pedofile nego katolici. Kod Muslimana je pedofilija legalna jer kod njih su djevojčice punoljetne sa devet godina.

    • Druge religije nemaju nikakve veze s time. Katolici ne postoje po osnovu muslimana i njihove negacije, jednako kao što hrvati ne postoje po osnovi srpstva odnosno njegove negacije, kako to vjekovima već naučava velikosrpska propaganda odnosno ideologija.

     • Sve ima veze, pokušava se nametnut teza da je katolička crkva loša a da su drugi dobri. Ima slučaj u Australiji da je jedan biskup bio pod pritiskom javnosti osuđen pa onda oslobođen. Ako se već istražuje, treba istražit sve. Uostalom to je i stvar države a ne samo crkve.

   • Pogrješno je sotoniziranje čovjeka, odnosno usporedba odstupanja sa nekim slučajevima koji su uključivali podmićivanje. To je, zapravo, kleveta. Crkva, evidentno, jeste zataškavala kriminal i vlastite (klerikalne) grijehe, ali Ratzinger po svemu sudeći u tome nema udjela niti ga se može kriviti što se, možda, nije osjetio sposoban uhvatiti u koštac s tim stvarima i slijedom toga i odstupio.

 • Bliži se kraj sotonskog vremena!Narode vrati se Bogu,i njegovim zapovjednika!!Medi je u režimu sotone,nikad se više nije odaralo na Crkvu kao u ovim zadnjim vremenima!!!Ali neće je srušiti,đžaba tuku iz svih oružja!!!

 • Katolička crkva ima još jedan problem a to je tajnost ispovjedi. Ako ispovjednik kaže naprimjer da ja napravio nekakav zločin, svećenik nema pravo po crkvenom pravu to prijavit policiji, dok država smatra da svećenik to mora prijavit. Tako je svećenik koji je ispovjedao jednog atentatora na Hitlera također osuđen na smrt jer nije prijavio ako je znao za te namjere atentatora, a Hitlerov sud je smatrao da je on to morao znat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.