Bivši mostarski rukometaš prvi u Hercegovini pokrenuo treninge za trudnice – Jabuka.tv

Bivši mostarski rukometaš prvi u Hercegovini pokrenuo treninge za trudnice

Mario Babić bivši je rukometaš HMRK Zrinjski.

Rukometom se bavio od šeste godine, prošao je sve kategorije Zrinjskog, sudjelovao i u povijesnom uspjehu kluba, osvajanju Kupa BiH 2017. godine, ali je u međuvremenu odustao od sporta u kojemu je bio od djetinjstva.

Problem su bile financije. Klub nije imao dovoljno novca kako bi mi mogli nastupati u Premijer ligi BiH i tu se raspao prvi tim, a ja jednostavno nisam imao ambiciju igrati negdje izvan grada, kazao je na početku razgovora za portal Jabuka.tv.

Umjesto rukometa odlučio se fokusirati na obrazovanje i magistrirao je kineziologiju na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Nakon toga je odlučio pokrenuti vlastiti posao, otvorio je fitness centar Life Shape.

Tema diplomskog rada bila je “Treninzi tijekom i nakon trudnoće” i na tome se općenito bazira moj fitness centar. Treninzi s trudnicama su mi glavno usmjerenje i tako sam postao prvi u Hercegovini koji se time bavi, dodaje Babić.

Fitness u trudnoći mnogo pomaže trudnicama koje spremne dočekuju porod, ali i oporavak koji slijedi nakon

Ideja se pojavila prije nekoliko godina tijekom studentskih dana, ali je o njoj ozbiljnije počeo razmišljati tek kasnije.

Sama ideja razvila se tijekom jednog predavanja u razgovoru s profesoricom i o njoj nisam previše razmišljao sve do pred kraj fakulteta kada sam se upitao zašto ne bih pokušao jer je riječ o jako korisnim treninzima koji trudnicama trebaju, a u nas se nitko ne bavi time. Zbog toga sam nakon fakulteta prošao i razne edukacije u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Trebinju, govori nam Mario.

Fitness u trudnoći mnogo pomaže trudnicama koje spremne dočekuju porod, ali i oporavak koji slijedi nakon.

Treninzi traju oko 45 minuta laganog intenziteta, puls ne smije biti preko 140, rade se svi dijelovi tijela osim trbuha

Kod fitnessa trudnica naglasak nije ni na intenzitetu treninga ni na dobivanju mišićne mase, naglasak je na održavanju tonusa mišića, dakle da vam mišići što manje propadaju tijekom trudnoće kada većinom ne radite ništa.

To su treninzi koji traju oko 45 minuta laganog intenziteta, puls ne smije biti preko 140, rade se svi dijelovi tijela osim trbuha koji se ne smije raditi.

Ne smiju se raditi plank i vježbe u kojima ležite na prsima, a ne smije se podizati ni težak teret (maksimalno do osam kila). Dva do tri treninga tjedno su sasvim dovoljna, a trudnice pored toga mogu šetati i obavljati ostale aktivnosti, objašnjava Babić za portal Jabuka.tv.

Kod mnogih i dalje vlada uvjerenje da u trudnoći treba samo mirovati i ne raditi ništa, ali vježbe koje spominje Mario odobravaju i ginekolozi bez čijeg odobrenja trudnice ne bi ni smjele doći na trening u Life Shape.

Mnoge trudnice su bile jako zadovoljne pa su se i nakon poroda vratile treninzima

Mnoge trudnice su mi govorile kako su ih ljudi odgovarali od treninga i govorili im “što ćeš trenirati jesi li normalna, trebaš ležati” i slične stvari, ali mislim da se polako mijenja mišljenje o tome. Prvi treninzi s trudnicama u SAD-u su se pojavili prije 150 godina pa bi mogli reći da toliko zaostajemo za tim razmišljanjem, smatra Mario.

Fitness centar otvorio je 1. rujna 2019. godine, a prva klijentica mu je bila iz Širokog Brijega.

Prva trudnica bila je iz Širokog Brijega što mi je bilo neočekivano jer je riječ o curi koja prije toga nije ništa trenirala pa mi je to bio dodatni izazov.

Bilo mi je jako drago što mi je pružila priliku i odlučila sebi olakšati trudnoću i porod nakon kojega se raspitivala kada opet može početi trenirati što mi je pokazatelj da sam napravio dobar posao.

Ubrzo se priključilo još nekoliko trudnica iz Širokog Brijega, Čapljine i Mostara, govori nam Mario.

Njegov rad za sada prate samo pozitivni komentari.

Osim s trudnicama, Mario radi treninge s porodiljama, grupne i individualne treninge te ima grupu 40+

Komentari su pozitivni, razgovarao sam mnogo s njima i tijekom i nakon poroda i rekle su kako su im treninzi mnogo olakšali porod i oporavak nakon njega što mi je dalo dodatnu motivaciju, zaključuje Mario razgovor za portal Jabuka.tv.

Otvaranje ovakvog fitness centra pozdravili su i ginekolozi s kojima je razgovarao jer je do sada najbliži takav centar bio u Sarajevu.

Osim s trudnicama, Mario radi treninge s porodiljama, grupne i individualne treninge te ima grupu 40+, a svi zainteresirani se mogu javiti na broj 063 755 709.

(www.jabuka.tv)

Autor

Luka Šurkalović

Luka Šurkalović

Zbog ljubavi prema sportu završio u novinarstvu. Okušao se na televiziji i radiju, ali ga pisanje najviše usrećuje.


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.