Bivši makedonski premijer ide u zatvor

Makedonski sud potvrdio je danas da je naredio bivšem premijeru Nikoli Gruevskom da se javi u zatvor kako bi počeo služiti dvogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog korupcije.

Kazneni sud u Skoplju izdao je priopćenje u kojemu se navodi da se “jedan od osuđenih” mora javiti u zatvor Šuto Orizari u roku od 13 dana, ili najkasnije 8. studenoga.

U priopćenju se izravno ne spominje Gruevski, ali se iznose detalji slučaja u kojemu je optužen za zloporabu ovlasti zbog kupnje Mercedesa u vrijednosti od 580.000 eura.

Gruevskom, koji je bio na čelu stranke VMRO-DPMNE i deset godina obašao dužnost premijera, uručen je poziv da se javi u zatvor dok je nazočio drugom suđenju za korupciju koje se vodi protiv njega.

Prizivni sud u Skoplju potvrdio je 5. listopada dvogodišnju zatvorsku kaznu Gruevskom zbog nezakonitosti prilikom nabave luksuznog blindiranog Mercedesa.

O kupnji luksuznog automobila doznalo se tek 2015. kada je oporba objavila prisluškivani razgovor iz 2012. u kojem Gruevski od tadašnje ministrice unutarnjih poslova i bliske stranačke suradnice Gordane Jankulovske traži da njezino ministarstvo kupi Mercedes koji bi on koristio a da javnost to ne dozna.

Gruevski je umiješan u niz skandala i kontroverzi, među kojima je i skandal s ilegalnim prisluškivanjem 20.000 ljudi u Makedoniji.

Trenutačno se protiv njega vode tri sudska postupka povezana sa zloporabom ovlasti, uključujući ilegalno prisluškivanje.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.