Bivši belgijski kralj priznao izvanbračnu kćer nakon 50 godina – Jabuka.tv

Bivši belgijski kralj priznao izvanbračnu kćer nakon 50 godina

Bivši belgijski kralj Albert II. priznao je da je biološki otac djeteta rođenog izvan braka prije pedeset godina nakon DNK analize na koju ga je prisilio sud nakon višegodišnjeg parničnog postupka.

Večeras je nastupilo olakšanje, priznala je jučer Albertova kći Delphine Boel preko svoje odvjetnice pošto je slučaj niz godina punio novinske stupce u Belgiji.

Ta 51-godišnja belgijska umjetnica tvrdi da je rođena iz duge veze koju je u 1960-im i 1970-im njezina majka Sibylle de Selys Longchamps održavala s Albertom, tada prijestolonasljednikom koji je od 1959. bio u braku s Paolom Ruffo di Calabriom.

Bivši kralj, kojemu je 85 godina, a vladao je od 1993. do 2013. sve dosad je nijekao očinstvo. No u svibnju prošle godine morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu. Rezultat testa je u prvo vrijeme trebao biti tajan, ali u ponedjeljak navečer njegovi su odvjetnici neočekivano objavili priopćenje.

Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel, navodi se u priopćenju.

Kralj Albert II. je 2013., kada je imao 79 godina, abdicirao u korist starijeg sina Philippea.

Jedan od njegovih odvjetnika rekao je za belgijsku televiziju RTBF: Pravna bitka ovdje završava i on priznaje Delphine Boel kao svoje četvrto dijete.

Televizija RTL navodi da Boel ima pravo na “četvrtinu onoga na što imaju pravo druga djeca” nakon kraljeve smrti, nakon nedavne izmjene zakona o nasljeđivanju u toj zemlji.

No Boel neće primati apanažu i neće imati pristupa prijestolju jer belgijski ustav predviđa da nasljednici krune moraju biti rođeni u braku.

(Hina)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.