Biti prvašić u Hercegovini prije 20 godina | Jabuka.tv

Biti prvašić u Hercegovini prije 20 godina

Bliži se kraj ljeta, a supermarketi nas iznova bombardiraju akcijama za školski pribor i odjeću. Djeca postaju centar naših preokupacija i ambicija, a jedan od najvećih stresova na roditelje i djecu je polazak u prvi razred osnovne škole.

Stoga vas želimo opustiti i razveseliti s nekoliko asocijacija na niže razrede osnovnih škola iz vremena s kraja 20. stoljeća.

Pernica na kat i dan danas postoji, ali više nije toliko u modi. Prije 20tak godina najveća “faca” u razredu je bio onaj tko je imao pernicu s “najviše katova”. U sjećanju ostaju pomna brojanja katova i rasprave je li jedan kat znači jedna ploha na kojoj su bojice ili jedan patentni zatvarač između dvije plohe.


Za jednu marku mogli ste kupiti dva paketa Panini sličica, dvostruko više nego danas. Ne treba spominjati da ste paketiće u to vrijeme mogli kupovati njemačkom markom, kunama, dolarima, a ponegdje i talijanskim lirama. Jedan paketić sličica iznosio je 0,5 KM, a tada ste taj iznos mogli platiti papirnom novčanicom od 50 feninga.


Smrznuti sok u plastičnoj ambalaži bio je u to vrijeme strašno popularan. Za samo 1 kunu mogli ste se osvježiti od ljetnih vrućina, a još i dan danas traju rasprave kako se ovo ledeno čudo zapravo zove. Jedan od naziva je i “uži-duži”.


Možda zvuči nevjerojatno ali jedini način za pozvati roditelje prije 20 godina bio je ubaciti karticu s “impulsima” u telefonsku govornicu i utipkati broj. Mogli ste pitati i ravnatelja da vam izađe u susret i dopusti da “okrenete” kući.


Djeca su u to vrijeme još izgledala kao djeca: potpuno bezbrižna od nametnutih kompleksa skupoće odjeće i prepoznatljivih marki. Nije rijetkost da se u jednom razredu moglo pronaći više majica iz SAD-a koje su stigle kao ratna pomoć putem Caritasa.


Pokemon žetoni su, istina, par godina mlađi, ali teško ih je ne spomenuti u ovoj priči. Oni koji danas paničare zbog “zdravoljubaca” ili nekih popularnih crtića, očito se ne sjećaju pokemon “manije”.


Inovacije u svijetu repromaterijala uvijek su izazivale pažnju školaraca. Netko bi u učionicu donio “izum” a uskoro bi se uvijek našao netko tko bi čari moderne tehnologije pokušao zlorabiti.


Jedna je to od posljednjih generacija za koju su grafoskop i grafofolije bile stvar “tehnologije”. Preteča powerpointa danas izgleda tako opuštajuće i nenametljivo da bi se moglo razmisliti o njegovoj reaktivaciji.


Ogromne “kockaste” torbe bile su simbol prestiža ali i gluposti. Ogromna teška i plastična masa bez imalo anatomske dimenzije danas je relikt iz prošlosti. Nažalost, težina torba i dalje je ostala ista.


I za kraj je tu standardni doručak: smoki i sokić. Novčani fond za doručak u iznosu od 1KM, gotovo u pravilu, utrošio bi se na ovaj neumoljivi dvojac i jednu Čunga Lungu.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

Komentiraj: