Birokracija napokon izgubila bitku – beskućnik dobiva osobnu

Nakon pet godina borbe Mile Mrvalj iz Hrvatske dobit će osobnu iskaznicu. Bez nje bio je čovjek bez prava glasa, bez zdravstvene zaštite, nije mogao biti na Zavodu za zapošljavanje, nije primao socijalnu pomoć, nije smio spavati u prenoćištu za beskućnike.

”Sretan sam, ali tužno je da čovjek mora biti sretan da se u nekoj državi počeo poštovati zakon, da je udarna vijest na mnogim portalima da se poštuje zakon, jako tužno”, izjavio je Mrvalj.

Zakon kaže da će se beskućniku utvrditi prebivalište na adresi ustanove socijalne skrbi ili kod drugih pružatelja smještaja. Na temelju toga dobit će osobnu iskaznicu. Ali Mile Mrvalj to nije mogao ostvariti. A onda se u priču uključila novinarka Kristina Bokanić.

”Prva adresa koju sam zvala je bio Centar za socijalnu skrb, podružnica Črnomerec, koja ga je odbila. Tamo mi je rečeno da zapravo oni nisu dužni prijaviti beskućnika jer to u zakonu nije ni izričito rečeno jer oni nisu ustanova koja obavlja usluge smještaja”, objasnila je Bokanić.

Prebacili su lopticu na Ministarstvo unutarnjih poslova, iako policija bez centra za socijalnu skrb ne može ništa. Nakon toga je novinarka zvala Ministarstvo socijalne politike i mladih gdje nije dobila konkretan odgovor, a i pismeni odgovor koji je dobila, kako kaže, bio je da ni oni sami ne razumiju kakav je to odgovor.

Slučajem su se počeli baviti i drugi mediji. I odjednom je Centar za socijalnu skrb odlučio riješiti problem. Mile Mrvalj tako je probio led za sve zagrebačke beskućnike.

Danas živi u skromnom unajmljenom stančiću, koji plaća novcem od prodaje Uličnih svjetiljki. Bavi se fotografijom, organizira humanitarne izložbe – baš se jedna otvara 15. veljače u Ilici 92., u Zagrebu. (HRT.hr) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.