Bila je glazbena ikona regije u osamdesetima, a kraj života dočekala je kao beskućnica

Klavijaturistica grupe Ekatarina Velika, Margita Stefanović, prema mnogima je bila jedna od najvećih rock heroina bivše države.

Ova iznimno kraizmatična ikona novog vala osamdesetih kraj života provela je osamljena i napuštena. Zadnje dane dočekala je u Beogradskom prihvatilištu za beskućnike. Od milja zvana ‘Crna princeza’, nije ostavila ništa materijalno, no ostavila je nezaboravno, bogato glazbeno nasljeđe.

Članovi benda su eksperimentirali s drogom, no presudio om je odlazak jednog člana. Kada se basist Bojan Pečar preselio u London za njih je to bio početak kraja. Ostali su na okupu no konačni udarac je bio kada je Milan Mladenović 1994. preminuo od raka.

Margita se nastavila baviti glazbom nakon raspada EKV-a. Počela je svirati u grupi Kurajberi, a nakon toga je 1995. osnovala bend EQV, te objavila album ‘Ti si sav moj bol’ koji je dobio naziv po najpoznatijoj pjesmi Ekatarine velike. Krajem devedesetih počela se povlačiti sa scene, piše Večernji.hr.

No, sklada je još glazbu za predstavu ‘Kaput mrtvog čovjeka’ Hajdane Baletić, beogradske redateljice.

Nakon što joj je 1996. umro otac, njena ovisnost postala je ozbiljnija. Prodala je obiteljski stan i kupila dva manja. Kako bi se izliječila od ovisnosti otputovala je u Indiju. No nakon povratka oba stana je prodala. Te novce je potrošila i završila na ulici. Posljednje tjedne života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. rujna 2002. godine, na beogradskoj Infektivnoj klinici.

(www.jabuka.tv) 


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.