“Bijela kuga” zahvatila i Grude

Vremena kada su hercegovačke škole bile prepune djece i kada se tražila klupa više, već odavno su prošla. Svoj danak uzela je “bijela kuga”, ali i iseljavanje.

Cijele obitelji masovno iseljavaju iz svoga rodnoga kraja, ostavljajući iza sebe prazne kuće i prazne školske klupe, pišu Grude.com.

Od polovice 2013. godine državu je napustilo 90.000 osoba, a samo u 2016. evidentiran je odlazak 16.000 ljudi.

Ništa bolje stanje nije ni u Grudama. U grudskim selima je već odavno tišina umjesto dječje vriske i igre, a sudeći prema podacima o broju upisane djece, biti će još i gore.

Naime, u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017./18. godini upisano je deset manje prvašića nego prošle godine.

U područnim školama u općini Grude upisano je svega 24-ero djece, dok je u matičnoj osnovnoj školi u Grudama upisano 60 prvašića.

Ovi podaci odnose se na predupis djece, što znači da postoji mogućnost da se broj ipak poveća kada bude upis, kazali su iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja su do 1. rujna 2017. navršila 6 godina života, tj. djeca rođena do 31. kolovoza 2011. U I. razred može se upisati i dijete rođeno od 1. rujna do 31. prosinca 2011., ako Ispitno povjerenstvo utvrdi da je dijete sposobno za školu.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Plaće 400-500 KM, nema dječijeg porodiljnog, prevoza za đake studente, nema studentdkih stipendija, nema socijalne pomoći, mirovine minimalne 326 KM, nema posla itd i ne iseljavaju se u uređene države gdje će raditi ali i zaraditi i za život i mirovinu ako se izdrži 5 godina barem 300 eura a tek pogodnosti za djete majka ima staž i porodiljno 3 godine pa onda drugo treće djete isto po tri gidine staž i porodiljno i eto i njoj mirovine.

  • Ovdje treba raditi 40 godina i dočekati 65 godina da dobiješ 326 KM.
    a ko je radio 19 godina ne dobiva ništa.
    izmislili kako da podobni dobiju 2100 KM mirovinu za desetak godina ugodnog rada.

  • itriba narod da ide iz ove vukojebine čemu se ima nadati ovi iz politikeće ostat ali neka nemisle daim je dobro za 15 godina ako bog da nećenas bit nikako u bih čim budemo ispod 12 posto ništase nepitaš tako nam i triba sami sebi krivi zloba velika a bog kažnjava

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.