Bijela kuga: U jedanaest mjeseci 2016. prirodni priraštaj -1450

Uz nespornu činjenicu kako nam iz zemlje bježe najškolovaniji i najsposobniji kadrovi, koje u zemljama zapadne Europe dočekuju raširenih ruku, već godinama Bosna i Hercegovina muku muči s negativnim prirodnim priraštajem.

Tako podaci Zavoda za statistiku Federacije, objavljeni prije tri dana, koji pokrivaju jedanaest mjeseci 2016. godine jasno pokazuju kako je prirodni priraštaj osam mjeseci bio negativan, a tek u tri mjeseca pozitivan prirodni priraštaj, piše Dnevni-list.ba.

Sve ovo bi u iole normalnoj zemlji već poodavno upalilo “crveni alarm”, ali u BiH to nažalost nije slučaj jer to političke elite malo zanima. S obzirom na sve to, vrlo se realnim čine podaci iz izvješća Ujedinjenih naroda, pod nazivom “Izgledi za stanovništvo u svijetu: Revizija 2015”, koji govore kako će u BiH očekivani pad broja stanovnika do 2050. godine iznositi 19,5 posto.

Mjesečni pokazatelji

Ukoliko u obzir uzmemo ukupno Federaciju u razdoblju siječanj – studeni, ukupan prirodni priraštaj iznosio je -1450. Ako stvari gledamo na mjesečnoj bazi, u siječnju je bilo rođenih 962, umrlih 1.433, dakle prirodni priraštaj je “u minusu” za 471. Slično se nastavlja i u veljači (rođenih 1.481, umrlih 1793, PP -312), ožujku (rođenih 1.505, umrlih 1.976, PP -471), travnju (rođenih 1.486, umrlih 1.798, PP -312), svibnju (rođenih 1.568, umrlih 1.747, PP -179), lipnju (rođenih 1.539, umrlih 1.697, PP -158) te srpnju (rođenih 1.567, umrlih 1.608, PP -41).

Situacija se popravlja u kolovozu, kada je rođeno 1.922 djece, umrlo 1.589 osoba, dakle po prvi put u 2016. imamo pozitivan prirodni priraštaj koji je iznosio 333. Pozitivne brojke nastavljaju se i u rujnu (rođenih 1.790, umrlih 1.725, PP 65) te u listopadu (rođenih 1.795, umrlih 1.741, PP 54), da bi u posljednjem promatranom mjesecu studenom sve ponovno išlo “u minus” (rođenih 1.711, umrlih 1.741, PP -12).

Katastrofalno stanje

Ovakvi podaci nikoga ne trebaju iznenaditi ukoliko znamo ekonomske (ne)prilike i političku nestabilnost koja vlada u poslijeratnoj BiH. Naime, oko polovice onih koji imaju sreću da rade, primaju plaću od oko 600 maraka, potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi oko 1.800 maraka, oko 41 posto bh. građana je nezaposleno.

Logično je da se u takvim uvjetima sve manje građana odlučuje zasnovati obitelj. Nažalost, “bijela kuga” u Bosni i Hercegovini vlada već godinama bez ikakve nade da će se u bližoj budućnosti bilo što pozitivno dogoditi i zaustaviti taj katastrofalan trend.

Svemu tomu dodajmo kako je, na temelju istraživanja koje Unija za održivi povratak i integracije u BiH provodi od polovine 2013. godine, oko 90 tisuća napustilo BiH do kraja 2016. Prema njihovim podacima, samo je tijekom protekle godine zemlju napustilo preko 16 tisuća ljudi.

Što i očekivati od zemlje u kojoj se oko 20 posto ljudi vodi kao bogati, isti postotak kao siromašni, a oko 50 posto naših građana živi na rubu siromaštva pa je tek 10 posto srednjega sloja. Postali smo, dakle, društvo prebogatih političara i njihov obitelji te siromašnih “običnih smrtnika” koji iz mjeseca u mjesec žive sve lošije.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • U posljednje vrijeme vladajuće političke strukture da bi opravdale svoju nesposobnost često koriste izraz”pa i prije je se selilo s ovih prostora”. Je selilo se, ali se to počelo događati u vrijeme Rankovića i najveće jugokomunističke diktature. Znači, sadašnje vladajuće političke strukture su ponovo dovele narod u isto stanje, pa je narod ponovo prinuđen seliti s ovih prostora. To je glavni razlog negativnog prirodnog priraštaja.

 • Moderno doba,nema tu puno mudrosti!Svi bi htjeli vrhunske materijalističke živote,karijera,podizanje ega…stoga nema vremena za djecu!
  Tome je pridonijela i medijska kampanja o razno raznim pravima djece,muškaraca,žena,pedera,životinja,itd…Dakle u prvi plan se stavlja nebitno a bitno se gura “pod tepih”.Feminiziranje muškaraca kao masonski projekt je došlo i do tradicionalne hercegovine,možda naše žene i naši muževi toga nisu ni svjesni,ali to je također problem,jer mnogi muškarci čekaju da im žena da zeleno svjetlo za nijedno ili jedno dijete,ili mnogi muškasrci uopće ne žele zasnovati obitelj!Od muškarca se stvara inferiorna osoba bez svoje uloge u obitelji koju nosi od postnaka svijeta.Kako reče biskup splitsko dalmatinski Adam je prvotan,a Eva mu je družica,iako će mnogi osudit takve izjave al on je u pravu!
  Crkva također snosi odgovornost jer nije dovoljno oštra prema svim ovim pojavama u društvu a recimo naša loklna crkva uvijek potiče rađajte djecu ali ne nudi niti kakav odgoj niti kakavu pomoć,čak šta više.naplaćuje sve što može i ne može,od misa,pa misa poslije smrti (33),pa krizma,pa redovina,pa blagoslov,dakle nisu se baš ni oni iskazali!
  Zaključak je ne budimo sebični,možemo svi imati troje četvero djece,ne trebamo biti super bogati,nemojmo dozvoliti da nam uzor bude zapadna europa koja se ne temljei na kršćanskim vrijednostima,a posebno poruka našem hercegovačkom puku nemojte da vam uzori budu ratno profiterske obitelji,jer taj novac nikad nećete doseći a on u konačnici ne znači sreću…
  Što bi rekli stari ljudi: “nek se širi vira Isusova”!!!

  • U pravu si. Osim cijele loše političke i gospodarske atmosfere, možda nas više muči kriza morala. Iako sam žena, za puno stvari ipak krivim žene. U težnji za izgledom, torbicama, cipelama, haljinama kako za sebe tako i za svoju djecu, nesvjesno stvaraju totalno iskrivljen pogled na svijet, ljude pa i sebe. Svi se kunu u ljudskost kao nešto čemu treba djecu učiti, a slobodne vikende provode u shopping centrima, djeca su im u svim mogućim aktivnostima još od vrtićke dobi, petica se djeli na onu bez greške, s jednom, dvije ili više grešaka, djeca se smiruju mobitelima ili televizijom… Čini mi se da svatko želi pošto poto stvoriti savršenu sliku sebe, svoje obitelji, djece, supruga. Kome? Drugima, a ne sebi. Naravno da u trčanju za savršenstvom (u ovom smislu) puno djece je težak uteg. Što moja mater kaže: “Ne bojte se dice!” 🙂

 • Nije istina da je ovoliko negativan prirodni prirastaj! U stvarnosti je puno manji, mozda je cak i u plusu samo sto se ta djeca radjaju po bijelom svijetu jer im roditelji koji su rodjeni ovdje nisu imali perspektivu za dostojan zivot!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.