BiH zatražila od Turske izručenje osuđenog generala Armije BiH

Vlasti BiH zatražile su od Turske izručenje umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je prošle godine pravomoćno osuđen za ratne zločine, no odmah nakon toga je napustio zemlju s obrazloženjem kako mora na liječenje.

Portal Detektor, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, dobio je potvrdu iz Suda BiH da je na temelju međunarodne tjeralice, koja je raspisana u studenome prošle godine, sada i službeno upućen zahtjev Turskoj za izručenje Mahmuljina jer je utvrđeno kako je on utočište potražio u toj državi.

Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje, stoji u očitovanju suda, koji je Mahumljina u travnju prošle godine pravomoćno osudio na osam godina zatvora.

Mahmuljin je tijekom rata od 1992. do 1995. bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH u čijem su sastavu bila i postrojba “El mudžahedin”, koju su činili dragovoljci iz islamskih zemalja poznati po brutalnom postupanju prema ratnim zarobljenicima, javlja Hina.

Mahmuljin je po zapovjednoj odgovornosti proglašen krivim upravo za takve zločine počinjene na području mjesta Zavidovići i planine Vozuća, u središnjoj Bosni, gdje su islamistički ratnici, kako je utvrđeno tijekom sudskog postupka, 1995. ubili najmanje 53 zarobljena pripadnika vojske bosanskih Srba i pritom nekima od njih ritualno odsjecali glave.

Izricanje presuda od najmanje pet godina zatvora u pravilu znači i automatsko trenutačno određivanje pritvora osuđenika, no to se u Mahmuljinovu slučaju nije dogodilo nego mu je sud naknadno uputio poziv da se javi za izdržavanje kazne.

Mahmuljin je do tada već napustio BiH, a njegovi su odvjetnici tvrdili kako je morao otići u inozemstvo na liječenje, no medicinsku dokumentaciju kojom bi po potvrdili nikada nisu dostavili.

Detektor podsjeća kako je Sud BiH do sada odredio raspisivanje tjeralica za 172 osobe koje su osuđene ili se terete za ratne zločine u toj zemlji, a pobjegle su u inozemstvo, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Faktor.ba)

7 komentara

 • Hahahaaaaa, zatražili da ga Turska izruči, a mole Boga da ga ne izruči. Osim toga, puno je Sarajevo generala koji su činili strašne zločine u prošlom ratu, ali njih se niti ne optužuje, kamo li da se procesuira i kazni. To je SDA i DF politika, ali i ostali muslimanskih stranki.

  • Okruzen si ratnim profiterima i zlocincima u Hercegovini, smijesno, jadno i licemjerno je prozivati druge dok gutate spermu raznih Kutla, Mamica, Kordica i slicnih.

   • Ti klipane gore trebao bi znati da Kutle i Mamić nisu ratni zločinci, a Kordić je kaznu odslužio. A vi muslići svašta radite da ne bi sudili svojih “hitlerčićima” i koljačima kao Dudaković, Orić, Hadžihasanović, Kubura, Halilović, Abdić Tigar i drugi. Do guše u korupciji bh kadije (podložne muslimanskim vlastodršcima) na sve načine izbjegavaju procesuirati kučkine sinove od tih generala – koljača. I sam znaš da su Dudakovića proglasili nesposobnim pratiti proces, a razbojnik u isto vrijeme stalno vozi džip. Pitam: kako Duduk ne može pratiti suđenje, a može voziti auto? Hajde, gukni golube!

 • Kad ćete suditi bugojanske koljaće: mlaću i Cikotića (koji je još pronevjerio devet (9) milijuna maraka u ministarstvu koje je vodio? Zašto ne sudite koljače iz Zenice na čelu sa Šefikom Džaferovićem? Zašto ne sudite djeubojice iz Lašvanske doline koji su granatom (u vrijeme primirja) pobili osmoro djece i još ih tolikoranili.Znate vi koji su to. Zašto ne sudite ubojice iz Grabovice (uz ostalo ubili starca od 84 godine i curicu od četiri godine). Ima li u vama išta ljudsko? I još stalno pričate da “armija bih nikad nije pravila zločine!”

  • Neće jer ” hrvatsku” udbašku HDZ zajednicu nikada nije zanimala sudbina tih ljudi. Nisu bili u stanju niti uzeti izjave naših ljudi koji su bili po logorima. Niti su ikada vršili pritisak da se nešto napravi. Ovo uključuje oba HDZ-a. Iz Hrvatske i BiH. Pustili su muslimane da od sebe naprave jedine žrtve. 30 godina sam TRPAJU u sebe u stanove, vile i vikendice. Evo sad će…..

 • i
  Ima ih koliko god hoćeš šetaju po BIH nek te riješe pa onda tražite one koji se skrivaju
  Bakira prvog pa ostale poturice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.