BiH zabranjuje na svoje tržište uvoz keksa, konzervi, ribe iz RH

Građani BiH koji su dosada uživali u proizvodima hrvatske konditorske industrije “Koestlin”, maslinovim uljima splitske uljare SMS-a, ili mliječnim proizvodima Sirele, suhomesnatim proizvodima karlovačke industrije mesa PPK-a u buduće ih neće moći kupiti na policama bh. trgovina.

Zabrana nije trajna

Spomenute hrvatske tvrtke našle su se na popisu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojima je do daljnjega uvedena zabrana uvoza proizvoda na bh. tržište sve dok ne ispune standarde proizvodnje Europske unije. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još ranije je najavio kako je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz RH nastupila kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U spomenutom ministarstvu tvrde kako od hrvatskih tvrtki treba tražiti da ispune sve uvjete EU-a pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku. Kad prozvane tvrtke hrvatske ispune standarde EU-a, ponovno će vlasti u BiH donijeti odluku o njihovu slobodnom uvozu. Iako je bilo ranije tvrdnji kako će zabrana uvoza biti uglavnom koncentrirana na manje proizvođače mesa i mesnih prerađevina, sudeći po popisu, ona se proširila na konditorsku, mliječnu, prehrambenu industriju. Popis “otpisanih tvrtki” sigurno će šokirati tamošnje tvrtke, ali i službenu vlast u Zagrebu, jer se na njemu nalazi nekoliko respektabilnih proizvodnih hrvatskih tvrtki. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je kazao kako su neugodno iznenađeni odlukom bh. vlasti o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj.

RH će biti iznenađena

Čak je iznio nadu kako će vlasti iz BiH, kako je rekao, “još jednom preispitati svoju odluku, a ako bude potrebno, Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU-a”. Ministar Jakovina tada je rekao kako se radi o 18 manjih objekata, to su manje tvrtke i obrti, i njihov značaj u hrvatskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s BiH je minoran. Evo popisa zabranjenih tvrtki, koji još nije konačan: “KTK Visoko d.o.o.” Zagreb, “Koža”, “Automatic Servis d o.o, “Jadranka 1892” d.d. “Vagovina Proizvodnja doo, “Klaonica Antolković”, “Kuhne&Nagerd d.o.o., “Dr.Škrobić, “Kožatrade” d.o.o., “Vrtlinčica” d.o.o., “Mljekara Staro Petrovo Selo”, “Adria Šmuni” d.o.o., “Mirna Ribolov d.o.o.”, “Ravlić”, “PIK Orahovica”, “Trenton” d.o.o., “Križevčanka-Mik”, “Herbos” , “IMES” mesna industrija, “Kalinski”, “Sardina” d.o.o., “TD Zagrebačka veletrižnica d.d.” , Felicita”d.o.o., “SMS”d.o.o., “Draga komerc”, “Apparo LTD” , “Finga” d.o.o.”, “Impro d.o.o.”, “PC Tvornica stočne hrane” , “Lura”, “PPK Karlovačka mesna industrija”, “Žabica”d.o.o.”, “Meggle MIA” d.o.o., ‘Parić d.o.o., Danica”, “Lura” d.d. Sirela, “Velmort” d.o.o. , “Sardina” d.d., “Reko-Sesvete, “Lura-keksi” d.o.o., “Meggle” d.o.o, “Reko” d.o.o., “PPK Valpovo”, “MM Klaonica prerada i proizvodnja mesa”, “Koestlin” , “ADRIA-Dalmatinska tvornica ribljih proizvoda… Po popisu koji se još širi, vidi se da se zabrana odnosi na širok prehrambeni sektor. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Pa normalno, dosta vise hdzovih mutnih posala, sto oni iz hrvatske guraju vamo, koga god oni guraju, ne zaposljava nase ljude u hercegovini, vec hrvate iz rh, nadam se da ce hdz potonuti na sljedecim izborima, jer je njihova politika propast za nas u hercegovini!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.