BiH: Vozač otkrio dvije osobe sirijskoga podrijetla u podvozju autobusa

Vozač autobusa jedne privatne tvrtke, koji prometuje na međunarodnoj liniji Bihać Dortmund, prijavio je na Autobusnome kolodvoru u Bihaću pripadnicima policije Ministarstva unutarnjih poslova USŽ-a dvije osobe sirijskoga podrijetla koje su se krile u podvozju autobusa, piše Večernji list BiH.

Krili se u podvozju

Nakon identifikacije sirijski državljani predani su na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću.

Naime, na bihaćkome kolodvoru u podvozju autobusa vozač je pronašao dva ilegalna putnika, državljanina Sirije, o čemu je izvijestio pripadnike Policije Unsko-sanske županije, koji su po dolasku odmah utvrdili njihov identitet.

“Vozač autobusa obavijestio je policiju da je u autobusu pronašao dvije osobe koje su se krile u njegovu podvozju. Policijski službenici Policijske postaje Bihać izašli su na mjesto događaja i utvrdili kako se radi o dvjema osobama s područja Sirije koje su predane na daljnje postupanje inspektorima Službe za poslove sa strancima Terenskoga ureda u Bihaću”, kaže Snežana Galić, glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanske županije.

Kakva će biti daljnja sudbina sirijskih državljana, pokušali smo doznati u Službi za poslove sa strancima Ministarstva civilnih poslova BiH. Zbog odsutnosti ravnatelja, koji je jedini ovlašten za istupanje u medijima, ostali smo bez izjave i bilo kakve informacije o statusu koji će steći u predstojećem razdoblju.

Kako je uopće moguće da se u sporedni prostor autobusa ukrcaju ilegalni putnici i je li ovakvih slučajeva bilo i ranije ekipa “Večernjeg lista” provjerila je kod izvršnoga direktora u prijevozničoj tvrtki u čijem su autobusu otkriveni Sirijci.

On tvrdi kako njihovi vozači prije polaska svaki put provjere imaju li ilegalnih putnika koji ne koriste službeni prostor autobusa, nego prostor između podvozja i poda autobusa.

Siguran prostor?

“Nemamo nikakvu organiziranu vezu za takve putnike. Naprotiv, jako smo oprezni i svako putovanje bude provjereno prije nego što autobus krene da se takvi slučajevi ne bi dogodili. Dalje postupaju službena tijela nadležna za ovakve slučajeve, kaže u telefonskom razgovoru”,  kaže izvršni direktor poduzeća.

I ovaj slučaj samo je još jedan dokaz kako osobe s Bliskoga istoka koriste tranzitno područje Bosne i Hercegovine, a njihov broj rapidno je porastao.

Pripadnici Granične policije BiH samo su od 1. siječnja do 21. ožujka 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 717 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Također, za 819 osoba spriječen je ulazak u BiH.

Ukupne brojke prelazaka i njihova zaustavljanja veće su za tri mjeseca ove godine nego u čitavoj 2017. godini.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.