BiH: Varali građane putem Vibera i skidali im novac s bankovnih računa

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, u ponedjeljak su uhitili tri osobe iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.).

Uhićene osobe se sumnjiče za izvršenje kaznenog djela “Udruživanje radi činjenja kaznenog djela” iz člana 340., a u vezi s kaznenim djelom “Prevara” iz člana 294. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Sarajevske županije koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim kaznenim djelima.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava od fizičkih lica, protiv te kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu lipanj – prosinac 2019. godine, neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine, na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke s platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

Uhićene osobe su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predane uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije, priopćeno je iz FUP-a.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.