BiH uvodi pojačane mjere sigurnosti

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je Feni da su, nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, mjere sigurnosti u BiH podignute na višu razinu, među kojima je i pojačano osiguranje zgrada diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Mektić navodi kako nema konkretnih informacija ili doznanja da je sigurnosna situacija u BiH narušena nakon terorističkih akata u Parizu.

Također, navodi da nema ni obavještajnih podataka i informacija o tome da bi se u BiH mogli dogoditi neki teroristički napadi.

Direktor policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasić osudio je u izjavi Feni terorističke napade u Parizu kao atak na demokraciju i građane te naglasio da se, kada se takvi slučajevi dogode, uvode pojačane mjere sigurnosti.

Te pojačane mjere u RS se odnose, kazao je, na sve objekte i osobe koji se osiguravaju, kao i javne skupove koji su najavljeni sljedećih dana.

”Koliko će to trajati sada se ne može govoriti, jer vidimo da su teroristi najavili određene napade i u još nekim velikim gradovima, Washingtonu, Rimu i Londonu”, rekao je Vasić.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je u izjavi Feni izrazio nadu da će BiH, kroz svoje agencije i službe koje se bave sigurnosnim pitanjima, zadržati potreban mir i nastaviti uspješno da se bori s potencijalnim terorističkim prijetnjama u zemlji, a da će na međunarodnom planu nastaviti da bude dio svjetske koalicije za borbu protiv terorizma.

Navodeći da se u Parizu sinoć dogodio stravičan napad, kazao je da se na prvi pogled može zaključiti da je ideja te serije terorističkih akata bila da što više ljudi bude ubijeno i da se na što snažniji i upečatljiviji način unese panika u taj, jedan od najljepših europskih gradova, ali i u cijeli svijet.

“Upravo iz tih razloga odgovor mora da bude snažan”, naglasio je šef bh. diplomacije.

Istaknuo je da je to što se dogodilo tragičan dokaz da je BiH bila u pravu kada je od početka bila dio velike svjetske koalicije u borbi protiv terorizma.

“Ovo treba da bude pokazatelj da naše službe u BiH moraju da nastave još snažnije da rade, još bolje da surađuju i da je očigledno da od ovoga nitko nije imun”, naglasio je Crnadak.

Potvrdio je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u kontaktu s predstavnicima našeg veleposlanstva u Francuskoj i da po jutrošnjim informacijama nema podataka o državljanima BiH koji su bili žrtve serije terorističkih napada u Parizu.

“Nastavljamo da pratimo situaciju i treba biti vrlo oprezan s tim podacima, jer je još uvijek vrlo malo konačnih informacija. Još nema spiskova poginulih, ozlijeđenih i ono što se pojavljuje je neslužbeno”, napomenuo je Crandak za Fenu.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Asim Mujkić ocijenio je u izjavi za Fenu, nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, da će se situacija sada dodatno komplicirati te da će se ljudske slobode i slobode kretanja uveliko odraziti na obične građane, jer će države zapadne Europe pojačati mjere sigurnosti.

Osudivši napade na građane Pariza i nazvavši ih najgorom vrstom kukavičluka, profesor Mujkić ističe da Francuska ima najduži staž kolonijalnog nasljeđa u zemljama Magreba te da najveći broj muslimana živi u toj zemlji.

”Pojačat će se nadzor i represija prema muslimanima u Francuskoj. Zaista treba iskorijeniti terorizam koji ugrožava sve nas”, poručio je.

Također je mišljenja da grupa koja izvodi napade, dovodi muslimansko stanovništvo Francuske u nezahvalan položaj, jer će stalno biti u poziciji da se pravda.

S obzirom da je i BiH članica antiterorističke koalicije, Mujkić dodaje da će najvjerojatnije i u našoj zemlji biti pojačan nadzor na graničim prijelazima i proširene sigurnosne mjere.

(Fena)


2 komentara

  • evo podatka na portalima da su 2.terorista iz Pariza ušli kao izbjeglice ..hm..nije čudno da se tuku,bodu noževima i da glume “jadne ispaćene ljude”..Ako iko ima normalan u ovoj j.Euripi od ovih državnika hitno donijeti odluku da ni mrav više nemože ući.Daj im deke,kruh,jabuke.a on te bombom pošalje u nebo.Nikome ništa nije.jasno i zbog čega se.ovo dopušta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.