BiH uvodi 4G mrežu, potpuna pokrivenost za pet godina

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže.

Na konferenciji za medije rečeno je da će BiH u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za B, a da će 60 posto naseljenog teritorija biti pokriveno za godinu dana. Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je usuglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade u visini od 17,5 milijuna KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za razdoblje trajanja dozvola.

Kako kaže, proračun institucija BiH primit će po ovoj osnovi 300,8 milijuna KM, odnosno 23,7 milijuna KM godišnje, piše Klix.ba. Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u spremna za implementaciju ove mreže.

Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.

BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina, kazao je Kovač.

On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu “pokriti” 60 posto naseljenog teritorija te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja cijelog teritorija. Zvizdić je rekao da je od Konkurencijskog vijeća BiH već zatražena informacija o stanju u ovoj oblasti kako bi se eventualno spriječio monopol.

Državna izvršna vlast na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana. Zvizdić je kazao da su telekom operateri u konačnici pristali da se sporazum o smanjenju cijena roaminga implementira od 1. srpnja 2019. godine te da je prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana upućen Predsjedništvu BiH.

Potpisnik sporazuma u ime BiH bit će zamjenik ministra prometa i veza BiH na digitalnom sumitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. travnja 2019. godine, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, cijene roaminga bit će smanjene u prvoj fazi za 80 posto, dok će 2021. one u potpunosti biti ukinute na Zapadnom Balkanu. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da će se nakon toga pristupiti reguliranju roaminga sa zemljama Europske unije. Što se tiče principa na kojem će biti formiran novi saziv vlasti, Zvizdić je rekao da se ti principi usuglašavaju, a da će sastanak izaslanstava bit održan nakon službenog puta na koji idu članovi Predsjedništva BiH.

On je ponovio kako MAP nije političko pitanje, već pitanje vladavine prava te da BiH ovaj put bira između vladavine zakona i anarhije. Kako kaže, usvajanje ANP-a predstavlja poštivanje zakona, ali da je i danas Prijedlog godišnjeg nacionalnog plana skinut s dnevnog reda na zahtjev ministara koji dolaze s teritorija manjeg bh. entiteta. Zvizdić je pozvao da se postigne konačan dogovor kako bi se napokon utvrdio datum početka rada Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.