BiH uvezla 2.908 radnika: I Nijemci rade u BiH | Jabuka.tv

BiH uvezla 2.908 radnika: I Nijemci rade u BiH

Da radna snaga ne odlazi samo put inozemstva, nego i suprotno, iz inozemstva dolazi u BiH, govore podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je lani izdano 2.908 radnih dozvola u BiH, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije.

Od ovog broja u Federaciji BiH je izdano 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola, podaci su ove agencije, pišu Nezavisne novine.

U Zavodu za zapošljavanje RS su kazali da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 575 radnih dozvola stranim državljanima, dok su u Federalnom zavodu za zapošljavanje istaknuli da zbog kvara na aplikaciji nisu u mogućnosti dostaviti tražene podatke.

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdano u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.

Nakon te djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama za koje je izdano 356, dok je za prerađivačku industriju izdano 268 radnih dozvola, stoji u izvještaju o radnim dozvolama ove agencije.

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih djelatnosti je izdano 237 dozvola za rad, za umjetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

Prema ovim podacima, najviše radnih dozvola je izdano državljanima Srbije, i to 733, dok je državljanima Turske izdana 331 dozvola.

Državljanima Hrvatske je izdano 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola, istaknuto je u Agenciji.

Posebno zanimljivo je to da su 54 dozvole izdane državljanima Njemačke, 24 osobama s državljanstvom Austrije, a državljanima SAD 42 radne dozvole.

Državljanima ostalih država je izdano 385 dozvola, osobama s državljanstvom Ruske Federacije 45 dozvola, dok je Talijanima izdano 110 dozvola, navedeno je u izvještaju.

Među osobama kojima su još izdane dozvole za rad su i državljani Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Jordana…

Kada je u pitanju kvalifikacijska struktura, najviše dozvola je izdato stranim državljanima s visokom stručnom spremom, i to 1.393 dozvole, dok za osobe s višom stručnom spremom nije izdana nijedna dozvola.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Što krijeste koliko ih je iz Libije,Emirata,Sirije,Arabije,Katara,Jordana itd. A brojite Njemce,Talijane… biće ljudi se vratili iz izbjeglištva a ovi koji su bili ostali iseljavaju.

  • Ovo govori koliko je obrazovni sustav zaostao i nije u iskoraku sa nadolazecom i stalno mjenjajucom tehnologijom i suvremenim potrebama za radnom snagom u gospodarstvu.

Komentiraj: