BiH: U planu kategorizacija svih hotela i registracija seoskih gospodarstava

U cilju razvoja turizma i turističke ponude na prostoru Federacije BiH u sljedećih pet godina, točnije do 2027. godine, planira se povećati kapacitet zračnog prometa za 20 posto.

Također, broj smještajnih kapaciteta – soba treba se povećati za najmanje 20 posto te realizirati 20 novih turističkih infrastrukturnih projekata temeljenih na potrebama tržišta, piše Večernji list BiH.

Strategija

Ovakve planove iznijelo je Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša kroz strategiju razvoja turizma od 2022. do 2027., koja se, nakon obavljenih javnih konzultacija i prihvaćenih sugestija, tek treba usvojiti na razini Vlade FBiH i obaju domova federalnog Parlamenta.

Tretirajući turizam kao veliki pokretač ekonomskog razvoja i branšu u kojoj se mogu otvarati brojna nova radna mjesta, prema planu resornog ministarstva, potrebno je napraviti nekoliko iznimno važnih koraka u boljem oglašavanju turističke ponude, jačanju stručne radne snage s kojom je ova branša deficitarna.

Plan je da se svi hoteli na prostoru Federacije BiH kategoriziraju prema pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata i programu kategorizacije nadležnih institucija.

Planira se uspostaviti sustav kategorizacije toplica i lječilišta prema kriterijima usklađenima s priznatim međunarodnim standardima za toplički i wellness turizam (poput ISO 17679 i ISO 21426).

Spomenuta strategija predviđa, također, masovnu registraciju ruralnih smještajnih jedinica – seoskih gospodarstava na razini FBiH u cilju minimalnog obuhvata od 75% svih smještajnih jedinica koje oglašavaju svoju ponudu online.

Planiraju osmisliti i promovirati 50 novih iskustava za turiste u lokalnim zajednicama diljem FBiH te unaprijediti i promovirati minimalno 15 lokalnih poljoprivrednih, kulinarskih, gastro, ruralnih turističkih događaja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.