BiH: U ovoj godini povećanje zaposlenosti i prosječne plaće

U BiH se u ovoj godini može očekivati rast broja zaposlenih za 2,7 posto na godišnjoj razini, kao i rast prosječne plaće od 1,9 posto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u izvješću “Outlook – Perspektive”.

Najveća zapošljavanja

Iz Direkcije navode kako je, prema podacima za siječanj ove godine, broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH manji za sedam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi Večernji list BiH.

Kao i prethodnih godina, intenzitet rasta broja zaposlenih osoba, ali i plaća, znatno će biti determiniran poslovnim ambijentom u BiH odnosno u regiju, a prema projekcijama Europske komisije, očekuje se postupno smanjenje stope nezaposlenosti u ovoj godini.

Osim toga, razina investicija i obujam vanjskotrgovinske aktivnosti u BiH mogao bi utjecati na kreiranje radnih mjesta, odnosno intenzitet zapošljavanja, gdje se, uz rast potražnje i bolji poslovni ambijent, očekuju veće mogućnosti zapošljavanja.

Djelatnosti koje zapošljavaju najveći broj osoba u BiH, kao što su trgovina i industrija, mogle bi i u ovoj godini dati znatan doprinos zapošljavanju, odnosno obujam poslovne aktivnosti u navedenim oblastima utjecat će na stopu rasta broja zaposlenih osoba.

U razdoblju od 2019. do 2021. godine, prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, može se očekivati rast stope zaposlenih između 2,5 i 2,6 posto na godišnjoj razini, kao i rast neto plaća u tom razdoblju za 2,4 do 2,8 posto na godišnjoj razini.

Bitni čimbenici

U promatranom razdoblju očekuje se rast obujma investicija, trgovine, industrijske proizvodnje, što bi trebalo imati pozitivan utjecaj na zapošljavanje i plaće u BiH.

I razina provođenja strukturnih reformi u BiH utjecat će na intenzitet smanjenja stope nezaposlenosti, što je, uz pretpostavljeni ekonomski rast, jedan od bitnih čimbenika za ostvarenje projekcija na tržištu rada i kreiranje novih radnih mjesta.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.