BiH: U 70 posto javnih ustanova zapošljava se bez natječaja

Istraživanje koje su tijekom prve polovine ove godine proveli predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) pokazalo je da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova, primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim poduzećima i izvanproračunskim fondovima, bilo novog zapošljavanja, najčešće bez natječaja.

“Promatrajući generalno javni sektor, broj tih novozaposlenih dostiže cifru od nekoliko tisuća”, ustvrdio je Denis Telić iz CCI-a. U izvještaju CCI-a, koji je danas predstavljen u Banja Luci, navodi se da će za plaće iz proračuna RS-a ove godine biti izdvojeno više od 718 milijuna KM ili oko trećine novca od poreskih prihoda.

Nalazi monitoringa CCI-a pokazuju da je proces zapošljavanja generalno netransparentan, odnosno iznosi 40,5 na ljestvici od 0 do 100. Taj indeks je 2,5 puta manji u odnosu na stanje kojem težimo – da se svi natječaji objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriteriji za ocjenjivanje na natječaju dostupni kandidatima, da se sastavi povjerenstvo objave tijekom faze raspisivanja natječaja te da se vrši imenovanje i zapošljavanje najbolje rangiranih kandidata.

Predstavnici CCI-a su upozorili da u javnim ustanovama, institucijama i poduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni natječaji, u 57 posto slučajeva “intervju” s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju, često bez jasnih kriterija i procedura. Zbog toga se odlučivanje svodi na osobnu procjenu članova povjerenstva, pa nije rijetkost da za isti odgovor, jedan član povjerenstva daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan. Dodatni problem predstavlja način formiranja natječajnih povjerenstava.

Zbog svega smatraju da je potrebno u što skorijem razdoblju izmijeniti ili usvojiti novi Zakon o državnoj/javnoj službi na svim razinama vlasti u skladu s SIGMA principima reforme javne uprave te detaljnije urediti natječajnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobiju najbolji kandidati.

U CCI-u smatraju da je u javnu upravu u cijeloj BiH neophodno što hitnije uvesti pravilo izbora najkvalitetnijih kandidata te da je zapošljavanje u javnom sektoru potrebno svesti na neophodan minimum s težnjom da broj uposlenih prati europske standarde.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.