BiH treća u svijetu prema nezaposlenosti

Bosna i Hercegovina treća je zemlja u svijetu po nezaposlenosti, navodi se u izvješćima pojedinih svjetskih medija.

Najveća nezaposlenost u svijetu je u Džibutiju, potom u Kongu, a onda slijedi BiH. Iza nas su dalje u nezavidnom društvu gospodarstva Afganistana i Kenije, objavio je Večernj list.

Ovaj podatak ne navodi se samo u izvješćima medija, već njime barataju i službe za statistiku velikoga broja zemalja svijeta i može se pronaći u njihovim publikacijama na internetu.

Grafika ispod pokazuje rangiranje zemalja po nezaposlenosti s internetske stranice Trading Economics.

nezaposlenost u svijetu BiH

Prema nezaposlenosti, BiH je treća zemlja u svijetu

Isti podatak navodi se i na stranici organizacije World Top 20.

Inače, treba objasniti kako postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje i upravo taj način računanja ovdje je korišten i po njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 posto.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na zavod ipak radi. Prema toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 posto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvješćima o nezaposlenosti u BiH, a njega isključivo koriste bh. političari kada govore o problemu nezaposlenosti.

Najmanju stopu nezaposlenosti u svijetu, prema objavljenim podacima, na ovim stranicama ima Katar, i to u postotku 0,10 posto, a zanimljivo je i to kako se na toj listi na zavidnom trećem mjestu nalazi Bjelorusija, čija stopa nezaposlenosti iznosi impresivnih 0,50 posto.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Ja sam lik sa slike samo jos fali 10 godina na birou i ocito cu biti cijeli zivot neuclanim li se u vladajucu stranku jer poslije mene svi koji su zavrsili bili pametniji pa se prvo uclanili i nasli poso pa tek onda studirali. A biro kod nas samo predstavlja nama nezaposlenima obvezu da moramo potvrditi knjizicu! Zivila nama nasa partija jucer ona danas ova isto govno samo neces u zatvor ako otpjevas domoljubnu .

    10
  • Treci od zada pa Afrika je za BiH Amerika koji tu krlkodili gladni zive sve pometose s predznakom musiman katolik pravoslavac po njihovim djelima vidite kome pripadaju samo meso telece žderu po parlamentim i izjedaju udovicke utrobe sluge zloga

    2
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.