BiH: Sve više korisnika mijenja operatera

Korisnici mobilnih usluga očigledno nisu zadovoljni uslugom koju su koristili od svog operatera. Sve više njih prenosi broj na drugog operatera.

Prema posljednjim podacima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, prenesenih je brojeva više za 20 posto.

Prijenos broja

Ako ste se služili uslugama operatera i odlučili ste prijeći na drugu mobilnu mrežu, to je vrlo jednostavno uraditi, a možete i zadržati postojeći broj. To je, podsjetimo, omogućeno od početka 2013. godine kada je RAK omogućio implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u svim mobilnim mrežama u BiH.

U najnovijim kvartalnim usporednim podacima o tržištu elektroničkih komunikacija, RAK je naveo da je u trećem kvartalu prošle godine, odnosno od lipnja do rujna, ukupan broj prenesenih brojeva u mobilnoj telefoniji iznosio 12.979, što je za 2336 ili za 21,95 posto više u odnosu na drugi kvartal 2014. (ili na razdoblje od ožujka do lipnja).

Mnoštvo je korisnika promijenilo ranijeg operatera i u fiksnoj telefoniji: ukupan broj prenesenih brojeva je na kraju trećeg kvartala iznosio 16.242, što je za 15,5 posto više u odnosu na drugi kvartal.

Inače, ukupno je 3,48 milijuna korisnika mobilne telefonije. I tu se bilježilo povećanje u odnosu na drugi kvartal za 2,91 posto. S druge strane, ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora znatno je manji od mobilne telefonije. Na kraju trećeg kvartala tih linija je bilo više od 798 tisuća, što je manje za 1,84 posto u odnosu na brojku iz drugog kvartala prošle godine.

”Priča” se mobitelom

Ako se gledaju odlazni pozivi fiksne i mobilne telefonije, vidljivo je kako Bosanci i Hercegovci znatno više pričaju preko svog mobitela. Na kraju je trećeg kvartala, pokazuju podaci RAK-a, ukupan odlazni promet operatora mobilne telefonije iznosio 641.434.744 minute, a ukupno je 562.826.233 minute “otišlo” poziva preko fiksne telefonije.

Od lipnja do rujna 2014. ipak se znatno manje zvalo s telefona i mobitela nego u razdoblju od ožujka do lipnja. Tako je odlaznih poziva u fiksnoj telefoniji bilo manje za 3,91 posto, a u mobilnoj za 7,67 posto.

RAK-ovi podaci tvrde da je manje slano i SMS poruka. Ukupno je u trećem kvartalu poslano 343.546.769 poruka, što je za oko 5 posto manje nego u drugom kvartalu prošle godine.

(Dnevni list)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.