BiH sedma zemlja svijeta po potrošnji novca na alkohola

Bosna i Hercegovina je sedma zemlja svijeta po potrošnji novca na alkohol, tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Odrasle osobe u BiH u prosjeku godišnje popiju 9,6 litara alkohola, što nije mnogo gledajući druge zemlje. Međutim, u odnosu na BDP (Bruto domaći proizvod) i visinu plaće, bh. građani izrazito mnogo troše na alkoholna pića.

Bosanci i Hercegovci najviše novca troše na destilirana alkoholna pića, čak 73 posto. Pivo je drugo najpopularnije piće u ovoj kategoriji sa 23 posto konzumacije, dok ostatak od četiri posto otpada na vino.

U ovom segmentu, Česi su daleko ispred svih i, kako navodi portal, potrošnja novca na alkohol u toj zemlji se povećava iz godine u godinu. Razlog je stres.

Druga zemlja u ovoj kategoriji je Slovenija i prije nekoliko godina našli su se u dubokoj recesiji, što je izazvalo lančanu reakciju kod građana kada je u pitanju konzumacija alkohola.

Treći su Australci, kojima je pivo tradicionalno piće, a četvrti Armenci. U ovoj zemlji, naime, ljudi najviše novca troše na Brandy. Peti po potrošnji novca na alkohol su Bugari. Čak 30 posto muške populacije u toj zemlji nalazi se na rubu ovisnosti o alkoholu.

Prije BiH na šestom mjestu je Španjolska, dok su na osmom mjestu Rusi. U prosjeku, odrasli Rusi i Ruskinje popiju 16,2 litara alkohola godišnje, što je izuzetno mnogo gledajući visinu prosječne plaće u toj zemlji.

Iza njih su Bjelorusi, dok je među deset zemalja sa najvećom potrošnjom novca na alkohol ušla i Grčka. (Klix.ba)

(www.jabuka.tv)
Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.