BiH raspisuje najveći natječaj za Koridor Vc

Vlada Federacije idućeg tjedna trebala bi na sjednici dati suglasnost “Autocestama FBiH” na kreditni aranžman u iznosu od 840 milijuna eura koji se odnose na izgradnju Koridora Vc prema Hercegovini.

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj, a koji je jedan od najsloženijih projekata u BiH kada je u pitanju cestogradnja, javlja Dnevni Avaz.

Sredstva za ovu dionicu od 1,6 milijardi KM već su osigurana. Potrebno je da svoj potpis stavi Jelka Milićević, ministrica financija Federacije te podrže ministri u Vladi. Prije sjednice Vlade, Uprava “Autocesta” će održati i sastanak s Milićević kako bi ova institucija, koja je ključna za ovaj posao, dala zeleno svjetlo.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i generalni direktor “Autocesta FBiH” Adnan Terzić. Po dobivanju suglasnosti, kako je pojasnio, odmah se s kreditorima kreće u raspisivanje međunarodnog natječaja za ovu dionicu, koja će biti najskuplja na Koridoru Vc. Ovo je najveći natječaj koji raspisuju “Autoceste”.

Samo radovi na tunelu Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 milijuna eura (pola milijarde KM, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Novalić: Za 6-7 godina imat ćemo završen koridor Vc

Kada je u pitanju tunel Prenj, koji je okvalificiran kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Europi.

Gradnja će trajati šest godina

Izgradnja tunela Prenj je dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a zajedno, kako u financijskom tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Planirano je da gradnja traje šest godina.

Tunel kroz Prenj omogućit će putovanje od Mostara do Sarajeva za manje od sat vremena

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.