BiH: Prvi put dostupne karte opasnosti i rizika od poplava

Kako bi se domaće institucije što bolje pripremile i umanjili devastirajući efekti poplava, neophodno je poznavati obuhvat, snagu, dubinu i mogućnost pojavljivanja ovih pojava.

Sve informacije potrebne nadležnim institucijama za upravljanje poplavnim rizikom sada su sadržane u kartama opasnosti i rizika od poplava, koje su po prvi put urađene u Bosni i Hercegovini za sliv rijeke Vrbas i njene najveće pritoke, Plivu i Vrbanju, priopćeno je iz UNDP-a.

Krajem svibnja 2017. godine karte su završene u okviru Projekta Razvojnog programa UN-a (UNDP) “Integriranje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”.

Karte će omogućiti bolje planiranje korištenja zemljišta koje se nalazi u područjima 14 općina izloženim poplavama (Gradiška, Srbac, Laktaši, Banja Luka, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Mrkonjić Grad, Jezero, Jajce, Šipovo, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf).

„Donositelji odluka moći će učinkovitije planirati razvoj koristeći saznanja o postojećem riziku od poplava i bolje se pripremiti na nadolazeće poplavne događaje. Iako sliv rijeke Vrbas obuhvaća 12 % posto površine BiH, nova primijenjena metodologija pripreme karata opasnosti i rizika bi trebala biti korištena u cijeloj zemlji“, naglasila je Raduška Cupać, rukovoditelj UNDP projekta.

U bliskoj budućnosti, karta će biti osnova za iscrtavanje zona rizika u poplavnim područjima u kojima će se definirati pravila gradnje prilagođena poplavnom riziku, kao i definiranje protupoplavnog osiguranja i uspostavljanja Sustava za prognoziranje i pravovremeno upozoravanje na poplave.

Mape opasnosti i rizika su izradili domaći stručnjaci koristeći najmoderniju tehnologiju matematičkog modeliranja toka rijeka i kreiranja prostorne baze podataka koja pruža informacije o mogućnosti pojave poplava.

Izradom karata opasnosti i rizika od poplava stvorena je osnova za daljnji rad i unapređivanje aktivnosti upravljanja vodnim resursima, te smanjenje njihovih štetnih učinaka na razini sliva i lokalnih zajednica koje se u njemu nalaze. Karte su predane na mišljenje i analizu institucijama nadležnim za upravljanje vodama; Agenciji za vodno područje rijeke Save i Javnoj ustanovi Vode Srpske.

Sva ova tehnička unapređenja i saznanja omogućit će općinama i entitetskim agencijama koje upravljaju vodama da se bolje prilagode pojavi poplava i smanje njihove devastirajuće efekte.

UNDP-jev projekt „Integriranje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“, koji financira Globalni fond za okoliš (GEF), ima za cilj da omogući BiH vlastima na svim razinama da se prilagode rizicima od poplava kroz primjenu tehnologija koje bi omogućile ekonomske aktivnosti otporne na klimatske promjene. Sve aktivnosti u sklopu ovoga, kao i drugih projekata koje realizuje UNDP Sektor energije i okoliša, doprinose zaštiti okoliša, prenosi Večernji list BiH.


(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.