BiH prijeti ukidanje bezviznog režima?

Posljednjih nekoliko tjedana broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u Švedskoj značajno se povećao.

Najveći broj dolazi iz općina na području Tuzlanske županije, odnosno iz Sapne i Kalesije. Zbog toga je ministra unutarnjih poslova Tuzlanske županije Amira Husića danas posjetio Per-Anders Persson, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Švedske u BiH. Oni su zajedno posjetili i Sapnu i Kalesiju gdje su razgovarali o mogućim rješenjima ovog problema.

Danas je upućena jasna opomena da bi bezvizni režim BiH mogao biti ukinut.

Ministar Husić kaže da vlasti u županiji intenzivno rade na rješavanju ovog problema i da će se odgovorni za ovu situaciju suočiti s ozbiljnim posljedicama.

– Nedavno sam i  s premijerom Tuzlanske županije Seadom Čauševićem posjetio Kalesiju i Sapnu i razgovarali o mogućim rješenjima. To sam danas uradio s Perssonom, kazao je on.

I dalje ostaje nejasno tko zapravo organizira ove odlaske, ali se za organizatorima intenzivno traga.

– Najveći broj ljudi traži azil iz ekonomskih razloga, na osnovu čega nećete dobiti azil u ovoj zemlji. Zapravo, postoje jasne procedure tko i kako može imati status azilanta. Od 2010. do lipnja 2012. godine, 1.565 državljana Bosne i Hercegovine je predalo zahtjev za azil u Švedskoj. Oni su smješteni u azilantske centre ili kod rodbine. Čekaju odgovor švedskih vlasti i u končanici da budu vraćeni u svoju zemlju, kazao je Per Anders Persson, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Švedske u BiH. (Fena)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.