BiH prije tri godine predala zahtjev za članstvo u EU, a još uvijek nije riješila Upitnik

Ovog tjedna, točnije u petak 15. veljače 2019. godine navršava se pune tri godine otkako je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predstavnicima Europske unije predao zahtjev BiH za članstvo u EU.

Iako je svakako taj potez trebao biti pokretač određenih ubrzanja na EU putu, već tada je bilo jasno da smo itekako nespremni ispunjavati bilo kakve uvjete koji stoje pred nama, a tri godine kasnije to se nažalost obistinilo, piše Dnevni list.

Sve druge zemlje regije na pitanja iz Upitnika Europske komisije odgovarale su po par mjeseci, a da mi još jednom dokažemo onu “gdje prestaje logika, počinje BiH” do dan danas nismo kompletirali odgovore na dodatna pitanja i poslali ih u Bruxelles. Koga onda može iznenaditi što nam je i nedavno poručeno kako možemo napredovati samo ukoliko sve zemlje članice EU imaju povjerenje u BiH, a danas mi sami u sebe nemamo povjerenja.

Kronologija EU puta

Ono što je svakako istina prošli saziv Predsjedništva i Vijeća ministara BiH je otkočio dugo vremena zamrznuti put u EU. Netom nakon održanih općih izbora 2014. i konstituiranja novog Predsjedništva BiH usvojena je izjava o europskim integracijama i nužnim reformama, koju su potpisali predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Krenule su i opsežne priprema za ispunjavanje uvjeta kako bi smo predali zahtjev za članstvo i tu je sve stalo.

Niti jedan uvjet nije bio ispunjen, bh. političke elite nastavile su jedni drugima podmetati klipove u kotače te je cijela 2015. Bila izgubljena. Stvari je presjekao Čović, te uz veliko lobiranje europarlamentaraca iz Republike Hrvatske predajemo zahtjev 15. veljače 2016., ali na Upitnik još čekamo jer uvjete nismo ispunili – niti smo prihvatili tradicionalnu trgovinu, niti službeno imali usvojen mehanizam koordinacije, niti smo ostvarili značajniji napredak u provođenju reformi.

Bez obzira na to, pojedini političari najavljivali su status kandidata čak krajem 2016. ili početkom 2017. Stvari se polako pomjeraju ka boljem te 9. prosinca 2016. Johannes Hahn, povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, u Sarajevo donosi upitnik Europske komisije sa 3242 pitanja.

Međutim, kako to u BiH obično biva, oko malo čega se može dogovoriti, pa čak i o broju stanovnika koji žive u BiH i sve se prolongira mjesec za mjesec.

Odgovore nema, nitko i ne zna kada će ih biti, predstavnici EU ne kriju razočarenje. Naravno, status kandidata se najavljuje kako siguran tijekom 2017. Međutim, odgovore predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junckeru uručujemo tek 28. veljače 2018. Kasnije iste godine dolazi 655 dodatnih pitanja na koje do dan danas nema odgovora, prijevoza i slanja u EU.

Bez povjerenja

Ali niti ta sramota i to što nam se svi drugi smiju nije bh. političare spriječilo da hvale funkcioniranje Mehanizma koordinacije i činjenicu da privode kraju odgovore. To što će bukvalno proći više od tri godine od predaje zahtjeva za članstvo do slanja odgovora njih mnogo i ne zanima.

Sve to, i konstantne obmane naših vlastodržaca, dovelo nas je u situaciju da i oni koji su vjerovali BiH polako gube to povjerenje. Prevedeno, i kada ispunimo sve tehničke stvari vrlo je izgledno kako ćemo neko vrijeme biti “na čekanju” jer malo koja zemlja želi da u svom društvu ima državu kakva je BiH.

Nije nikakva tajna da primjerice Nizozemska ili Francuska ne gledaju blagonaklono za daljnje širenje EU na zapadni Balkan, a posebno BiH, a umjesto da se trudimo razuvjeriti ih, mi im svakodnevno dajemo samo povoda da očvrsnu takav stav.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.