BiH prepuna špijuna

Na području Bosne i Hercegovine nalazi se više od 2.000 aktivnih stranih špijuna, podaci su do kojih su iz sigurnosnih krugova u BiH dobile beogradske Večernje novosti.

Oko 1.000 špijuna radi za tzv. arapske službe. Tu prednjače špijuni iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Irana. Jedna od jačih špijunskih službi u BiH je i turska, ali i ona iz Pakistana. Izvori Večernjih novosti kažu kako u BiH špijunira tko koga stigne i da je tako još od posljednjeg rata, kad su i formirane špijunske mreže na podučju BiH.

Zajedničko za arapske službe je, kažu neimenovani izvori, da sjedišta imaju po Federaciji BiH, prije svega u Sarajevu, ali su smješteni i u Tuzli, Zenici i Bihaću, dok Republiku Srpsku zaobilaze, ali ”prikupljaju i šire razne dezinformacije protiv RS u međunarodnim krugovima, sve kako bi uzdrmali Srpsku”.

“Obavještajci iz arapskih službi rade na razbijanju daytonske BiH i stvaranju islamske unitarne BiH. Oni imaju jake veze, prije svega u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH”, kažu sugovornici Novosti.

Pored arapskih službi, jake špijunske mreže u BiH imaju i članice NATO saveza. Prednjače američki, britanski, njemački i francuski obavještajci. Za njih je zanimljivo da rade “po zakonu”, jer im je izgovor za špijuniranje zaštita Daytonskog sporazuma.

Kad se govori o regiji, u BiH najjaču špijunsku mrežu imaju Hrvati, i ona broji oko 500 špijuna.

“Hrvati su odlično povezani i s Amerikancima i Nijemcima i za njih prikupljaju mnoge informacije iz BiH. Jako uporište Hrvati imaju i u HDZ BiH, koji je odličan paravan za špijuniranje”, tvrde izvori Večernjih novosti.

Predrag Ćeranić, stručnjak za sigurnost, kaže za Novosti da je BiH omiljena zemlja obavještajnih službi, jer one zbog lošeg sigurnosnog sustava same BiH nesmetano rade na ovom području.

“Najjače tajne službe svijeta koje imaju ljude u Bosni i Hercegovini rade kao javne službe, jer BiH nema jasan sustav kontrole obavještajaca. Mi smo u BiH imali samo jedan slučaj protjerivanja dvojice špijuna, odnosno iranskih diplomata, i to je sve. To samo govori da se špijuni ili obavještajni operativci osjećaju komotno u BiH” ističe Ćeranić.

Dževad Galijašević pak kaže kako su špijuni okupirali BiH još u ratu i nastavili svoj rad poslije završetka ratnih djelovanja.

“Prema informacijama iz stranih obavještajnih službi, čitav sustav sigurnosti BiH prepun je stranih obavještajaca i to je najveći problem. BiH ne može kontrolirati strane obavještajce, jer oni kontroliraju BiH i znaju sve što se događa u našoj zemlji, mnogo prije njezinih sigurnosnih službi”, ističe Galijašević.

“Špijuni iz SAD, Njemačke, Britanije, Francuske i drugih zemalja Europe najčešće rade preko svojih veleposlanstava u BiH, ali i raznih nevladinih organizacija koje financiraju. Oni imaju svoje domaće doušnike po institucijama u BiH. Informacije se skupljaju iz sigurnosnih institucija, ali i iz raznih ministarstava i drugih zanimljivih institucija za strance”, kažu izvori Večernjih novosti.

Galijašević kaže da su posebno opasni članovi arapskih, ali i turskih službi, jer su to osobe koje rade za radikalne skupine i koje iz BiH špijuniraju i NATO savez i cijelu regiju.

“Arapski sigurnjaci se nesmetano kreću po BiH. Putuju iz BiH gdje hoće i dolaze u BiH kad god hoće. Oni nisu na radaru sigurnjaka BiH”, ističe Galijašević i dodaje da zapadni obavještajci gube bitku s arapskim službama u BiH, kojih je sve više.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.