BiH: Potrošači se najviše žale na telekomunikacijske i komunalne usluge

Potrošači u BiH u 2014. godini najčešće su se žalili na telekomunikacijske i komunalne usluge, rekao je u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražan Primorac, pred početak okruglog stola pod nazivom ”Podizanje svijesti potrošača u BiH o sigurnosti neprehrambenih potrošačkih proizvoda”, koji je organiziran povodom 15. ožujka – Svjetskog dana zaštite potrošača.

Naveo da su u prošloj godini registrirali samo šest prigovora potrošača u vezi sa sigurnošću neprehrambenih proizvoda. Legislativa u BiH dobro je regulirala oblast zaštite potrošača, ali osnovni problem je što potrošači nisu upoznati o svojim pravima, javlja BHRT.

“Najvažnije je informirati potrošače o njihovim pravima, obavezama i koje su to institucije kojima se mogu obratiti kada je riječ o neprehrambenim proizvodima”, naglasio je on, dodajući da je i Strategija koju je donijela Agencija za nadzor nad tržištem BiH usmjerena prema jačanju svijesti potrošača.

Predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić rekla je da potrošači u BiH, iako najviše novca troše na hranu, nemaju puno žalbi, što je rezultat boljeg rada agencija i institucija koje su nositelji zaštite potrošača.

“Najviše primjedbi imamo u oblasti komunalnih usluga”, naglasila je Bulićeva.

Građani se ne žale na kvalitetu komunalnih usluga i na cijenu, već na način obračuna, koji je najčešće paušalan.

Prema njenim riječima, Bosni i Hercegovini se želi nametnuti još jedna nova institucija, a to je agencija za prinudnu naplatu, protiv čega će se potrošači boriti svim sredstvima.

Dodatni problem predstavlja Zakon o zaštiti potrošača koji nije usuglašen s posljednjim direktivama Europske unije.

Podsjećamo, kako je ranije iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača za Bljesak.info rečeno kako u Mostaru redovito primaju žalbe na kvalitete usluge i cijenu vode.

”Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača zaprima redovito žalbe potrošača na kvalitetu usluge, cijenu vode, na nemogućnost uvođenja individualnih vodomjera u stanove. Naročito su zabrinjavajuće pritužbe potrošača na neizdavanje računa svakom potrošaču u stambenim zgradama, gdje evidenciju i paušalnu naplatu vrše neke tvrtke, odnosno povjerenici. U takvim slučajevima nepoznat je način paušalnog obračuna (da li po osobi ili kvadraturi stana), ne izdaje se račun za vodu, pa nije poznata niti količina potrošnje, i iznosa računa, odnosno visina računa je uvijek ista (npr. 25,00 KM), i kada je potrošač cijeli mjesec odsutan iz stana. Neizdavanje posebnog računa pojedinačnom potrošaču je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača i kažnjivo novčanom kaznom do 3.500 KM”, upozorili su iz ove Institucije.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.