BiH ponovno na popisu “rizičnih država” za EU

Europska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status “sigurne države” u pogledu putovanja tijekom pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja iz regije koja je skinuta s liste “sigurnih zemalja”, a koju je izradila predsjedavajuća Vijeća Europske unije, Slovenija.

Tijekom rujna je zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regije više ne mogu putovati u Europsku uniju osim ako nemaju važan razlog.

Nebitna putovanja u Europsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u ovisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja s visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno cijepljeni. To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ako ste cijepljeni dozama koje je priznao europski regulator.

“Sigurne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uvjet Europske unije za putovanje u zemlje članice saveza, piše Klix.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status “sigurne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodani Čile, Kuvajt i Ruanda. Vijeće Europske unije svaka dva tjedna ažurira ovu listu.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Sta kazu antivakseri,jel i ova “titula”niihov doprinos u borbi protiv cjepljenja,testiranja i odgovornog ponasanja.

  • Koja glupost,van razuma,punom manje bolesnih nego ranije a oni kao fol govore o nekim strahotama,isprani mozgovi nema vam pomoci.

  • Konjino kojo antivakseri. Sto si ti pametan, pametniji. Cjepi se deset puta ako smatras da je to ok. Ali kani se ljudi koji tako ne misle. Ne teroriziraj te kjude, osobe koji misle drugacije. Pravo izbora ima svatko. Ti si ocito vakcinisan i nesretan.

  • Je li jos netko misli kad se cjepio sa jednom, dvije, tri doze da je zasticen, da je siguran, da ne prenosi virus, da ne moze zavrsiti u bolnici, na raspiratoru itd. Sloboda izbora na cjepljenje i nista vise.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.