BiH: Plin poskupljuje za više od 23 posto

U Federaciji BiH plin će poskupjeti za 23,3 posto, nakon što je to ruski Gazprom zatražio od Energoinvesta, kompanije koja dobavlja taj energent za BiH.

Vlada Federacije BiH u četvrtak je prihvatila informaciju o poskupljenju plina počevši od trećeg tromjesečja ove godine, izvijestio je resorni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Radi se o izravnom zahtjevu za povećanje cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Džindić.

Federalno ministarstvo trgovine je predložilo korekciju cijena koju je Vlada Federacije BiH odobrila, pojasnio je.

U zahtjevu Energoinvesta navedeno je da bi se nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije s dosadašnjih 414 eura po kubičnom metru plina trebala povećati na 511 eura. U cijenu nije uračunat PDV.

Energoinvest je svoj zahtjev za povećanjem cijene plina objasnio kako povećanje cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife.

Bosna i Hercegovina od prošle godine dobiva ruski plin preko Turskog plinovoda nakon što je Energoinvest jednostrano raskinuo ugovor s dobavljačem FGSZ, zbog čega ta mađarska kompanija tuži Federaciju BiH tražeći naknadu od 21 milijun eura.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

   • 0:53,
    Sve beneficije kao i grijanje u Sarajevu imaju 70 godina i nek se sad snalaze kao i narod u Hercegovini sa drvima, klimom tko ima novaca, ali i lošim putovima, bez vlaka, autobuskih linija i ostale infrastrukture . Nek kupe
    smederevac pa lože i usput se griju i kuhaju, manje će šetati i gubiti vrijeme pa nek osjete kako narod se muči,a pogotovo ovi dizači ruka koji zagorčavaju život ljudima sa malim plaćama i mirovinama sa kojima se ne mogu ni prehraniti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.