BiH: Pivo će po gajbi poskupiti za skoro dvije marke

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je održan okrugli sto na kome se diskutiralo o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama koji je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, a kojim se povećava iznos trošarina na pivo, alkoholna pića, naftu i naftne derivate, autoplin.

Direktorica Sektora gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović je kazala da je okrugli sto organiziran u suradnji s gospodarskim komorama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta s obzirom na to da se taj zakonski prijedlog tiče mnogih grana industrije u BiH, kao i krajnjih potrošača.

”Okupljeno je više od 40 predstavnika gospodarskih subjekata, najviše iz realnog sektora, zatim predsjedavajući grupacija i asocijacija koje djeluju o okviru Komore, kao i u okviru entitetskih komora da bi se zauzeli zajednički stav i uputili ga relevantnim institucijama u BiH, prvenstveno Vijeću ministara BiH, a zatražit ćemo i hitan sastanak s resornim ministrima da bismo sagledali kakvi bi bili efekti kada bi ovaj prijedlog o trošarinama bio usvojen”, dodala je Lalović na konferenciji za novinare.

U Grupaciji proizvođača piva pri VTKBiH smatraju da će ovako planirano povećanje trošarina dodatno otežati poslovanje domaće pivarske industrije.

Naime, kada se planirano povećanje trošarina doda na već postojeću stopu, ukupno povećanje će biti više od 60 posto, što predstavlja veliko povećanje, tim više što mu je prethodio i porast trošarine od 25 posto u 2014. godini.

”To povećanje, zajedno s PDV-om, dodalo bi 1,76 KM na cijenu gajbe piva. Ovakvo povećanje trošarine sigurno će ugroziti poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva u BiH, čime se izravno smanjuju uplate u proračun po osnovu svih izvornih trošarinskih prihoda”, kazao je predsjednik Grupacije proizvođača piva i direktor Bihačke pivovare Edin Ibrahimpašić.

Prijedlog povećanja trošarina na pivo od 0,15KM /l, po njegovim riječima, nije dio strategije o trošarinama u Bosni i Hercegovini.

Ibrahimpašić je naveo da se u Reformskoj agendi, u dijelu pod nazivom ”Javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost” navodi da bilo koje povećanje neizravnih poreza može doći na red tek nakon što se iscrpe mogućnosti rezova u obimu javne potrošnje ili unapređenja u naplati prihoda. Članice Grupacije proizvođača piva u BiH pri VTKBiH također napominju da prepoznaju potrebu za reformama i adekvatnim financiranjem zdravstvenih usluga u BiH.

Najavljeno povećanje trošarina odrazilo bi se i na privrednike kojima poslovanje izravno ovisi od cijene goriva kao što su prijevoznici. Predstavnik dva odbora udruženja prijevoznika tereta i putnika pri VTKBiH Jovo Cvijić je kazao da im je pored putarina koje plaćaju u BiH i u državama kuda se kreću, jedan od najvećih troškova pogonsko gorivo.

”Transportna branša broji oko 500 tvrtki koje obavljaju međunarodni transport i raspolaže s oko 5.000 voznih jedinica. Kada se tome dodaju i privatni prijevoznici, koji po zakonu mogu imati dvije do tri vozne jedinice, dobije se još 5.000 voznih jedinica i sve one za sobom vuku oko 10.000 priključnih vozila. Kada se to sve zbroji i pomnoži s količinom potrošenog goriva i prijeđenog puta u BiH, dođemo do nevjerojatnih podataka, odnosno koliko se u proračun BiH inkasira od ove branše na godišnjem nivou”, kazao je Cvijić.

Najavljenim uvođenjem nove trošarine, po njegovim riječima, srlja se u novu propast i neizvjesnost. Ukoliko dođe do povećanja trošarina na gorivo, prijevoznici robe i putnika ne isključuju radikalne poteze, poput blokada institucije, te važnih prometnica.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je istakao nastojanje komorskog sustava da se prije svega zaštite domaći proizvođači, a ovo povećanje trošarina išlo bi u suprotnom smjeru.

”Tražit ćemo sastanke s resornim ministrima na nivou BiH, a kada bude potrebno i u parlamentu BiH i poduzet ćemo sve korake da se ova izmjena zakona o trošarinama zaustavi dok se ne uradi detaljnija analiza što će se dogoditi gospodarstvenicima u BiH”, kazao je Jašarspahić.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.