BiH: Peticija za pooštravanje kazni za nasilje nad ženama i djecom

U subotu 26. studenoga u 12.00 sati u Sarajevu će na platou ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti održan ”narančasti dan” i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova Kaznenih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

Istodobno, akcija će se provesti u subotu u 12 sati i u sljedećim gradovima: Mostar, Brčko, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Orašje, Tuzla i Zenica, piše Bljesak.info.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje ‘Šutnja nije zlato’, kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.

Peticijom će građani uputiti direktan poziv vlastima da izmjene kaznene zakone u BiH, pooštre kazne za počinitelje nasilja i seksualnoga nasilja nad ženama i djecom te usklade kazneno zakonodavstvo s potpisanim Konvencijama Vijeća Europe u UN-u.

Peticija će, nakon prikupljanja potpisa u 10 gradova u BiH, biti predana nadležnim institucijama, kao izraz volje građana.

Projekt podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnoga nasilja nad ženama i djecom u BiH provodi se od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca – Međunarodnoga dana ljudskih prava.

U noći 25/26. studenoga, zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, bit će osvijetljene narančastim svjetlima kako bi se dodatno skrenula pozornost na ovaj problem.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekoga oblika nasilja, uključujući i seksualno. 80% počinitelja seksualnoga nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatio ju je UN te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su i Ustavom BiH zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, udruženje “Žene ženama”, kao nositelj ovoga projekta, planira tijekom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja.


(www.jabuka.tv)
7 komentara

  • Steta sto se nemoze javno pricat Kad te odredene osobe muce maltetiraju vridaju. Jedina ce pravda but stoce krepat I Doc prid Boga

  • A sta je sa onim koji neplacaju alimentaciju i samim tim ugrozavaju zivot djece i to je jedna vrsta zlostavljanja. Ja se pitam hoce li ikad doci zakon da takvi odgovaraju za svoje postupke.ja se sama borim vec devet godina a moji bivsi ni jednu marku da dadne za nasu djecu.na koja god sam vrata pokucala svugdje isti odgovor nemozemo mu mi nista.

  • komu ja dase obratim da prijavim seksualno zlostavljanje žena mi dovede jedan dan jednu svastiku drugi dan drugu pa njih dvi skupa pa mi dovede vjenčanu kumu da ih ja namirivam a nepita mene pristajem li i moguli jedamput sam se žalio a ona mi zapritila šuti i pr.. ili ću ti dovest i mamu mislila je na punicu štaću ja udri dok mogi mobi od sramote da moradnem punicu namiriivat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.